Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Neukáznění řidiči mezi Polskem a Kvasinami ohrožují některé obce

Neukáznění řidiči ohrožují obyvatele některých obcí v Orlických horách, kterými vedou zkratky z Polska do průmyslové zóny Solnice-Kvasiny. Problém trvá několik let.. Souvisí to s rozvojem průmyslové zóny, kde je závod Škoda Auto a dodavatelské firmy.

Přesuny Poláků podle svědků připomínají automobilové závody. V rychlém sledu za sebou několikrát denně, podle směn v automobilce, se obcemi proženou desítky aut. "Denně v obou směrech - ráno, odpoledne, večer - se přes náměstí prořítí celkem až 240 aut. Místní tak raději v té době nevycházejí ven. Chlapi, když jedou do práce, vyrážejí raději o 20 minut dříve, než aby je potkali. Stěžují si i autobusáci," řekla starostka Olešnice v Orlických horách Eva Stojková.

Podle ní je otázkou času, kdy dojde k neštěstí. "Zdá se mi, že se to stupňuje. Jedou prostředkem, nerespektují předpisy. Odřená zrcátka aut, která míjejí, jsou na denním pořádku. Nezastaví, jedou dál. Na náměstí je navíc stopka, to pro ně nic neznamená," řekla Stojková.

Reakcí na tento stav je omezení rychlosti od cedule označující konec obce k hraničnímu přechodu v lokalitě Kutl, po které vede značená cyklotrasa. Ještě do konce ledna by v tomto nepřehledném úseku měla být nejvyšší povolená rychlost snížena na 50 km/h. "Uvažujeme o nějakém opatření také na náměstí, například o semaforech nebo alespoň o snížení rychlosti na 30 km/h," řekla Stojková.

Problém se týká především dvou tras mezi česko-polskou hranicí a Kvasinami. Podle policie první vede z Olešnice přes Rzy, Ohnišov, Val a Dobrušku a druhá z Orlického Záhoří přes Šerlich, Deštné a Skuhrov. Druhá trasa přes hlavní hřeben Orlických hor je v zimě využívaná méně. V Olešnici a v Záhoří je hraniční přechod pro auta.

Boj policie s neukázněnými řidiči připomíná hru na kočku a myš. "První řidič je ochoten zaplatit pokutu a okamžitě to hlásí dozadu dalším, kteří dají nohu z plynu. Někdy se nám dokonce vyhýbají po jiných silnicích," řekla mluvčí rychnovské policie Alena Kacálková.

Obě zkratky vedou po horských, většinou úzkých, nepřehledných silnicích druhé třídy. "Například v Ohnišově jsme naměřili opakovaně i sto kilometrů v hodině," řekla Kacálková. Podle ní problém existuje asi čtyři roky. "Snažíme se dělat maximum, ale nemůžeme být všude," doplňuje Kacálková.

S bezpečnostní situací v jinak klidném regionu Rychnovska před čtyřmi lety zahýbal rozvoj průmyslové zóny Solnice - Kvasiny. Nyní tam pracuje přes 12.000 lidí včetně mnoha cizinců. Poláků tam loni pracovalo více než 3000, většina dojížděla. Podle policie se celková bezpečnostní situace v průmyslové zóně postupně zklidňuje.

Autoři

Štítky ČR, Polsko, správa, kriminalita, automobilová, Rychnovsko, průmyslová zóna, Kvasiny, ŠKODA AUTO a.s., Orlické hory, policie, Olešnice, Ohnišov, Olešnice v Orlických horách

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neukáznění řidiči mezi Polskem a Kvasinami ohrožují některé obce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.