Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zabezpečení ochozu Bílé věže řeší Hradec Králové od října. Zatím bez výsledku

Bílá věž je jedno z nejnavštěvovanějších míst v historickém centru Hradce Králové. Pro svoji výšku si jí ale často vybírají lidé, kteří chtějí ukončit svůj život. Poslední takový případ se stal v říjnu 2019. Bezpečnostní zábrany na věži zatím nebudou.

„Je nutné zdůraznit, že Bílá věž splňuje všechny bezpečnostní předpisy. Zatím stále probíhají jednání o dalších možnostech zabezpečení památky, a to mezi městem, Hradeckou kulturní a vzdělávací společností, architekty, památkáři i psychology,“ vysvětluje tisková mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová.

Bezpečnostní zábrany na Bílé věži řešilo už minulé vedení města. To současné o něm začalo mluvit po poslední tragické události v říjnu roku 2019. Tehdy se rozhodla skokem ze 72 metrů vzít život šestapadesátiletá žena.

„Po té nešťastné události jsem předložil vedení města několik návrhů řešení. Navrhoval jsem například ochranné sítě, pletivo, zasklení ochozu nebo záchytné sítě hned pod ochozem,“ napsal Hradecké Drbně ředitel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti Miroslav Franc. Jednou z možností však bylo i nerealizovat žádná opatření.

Miroslav Franc vedení města zároveň předal vyjádření odboru památkové péče k těmto návrhům. Další krok je tak na magistrátu města. „Variant řešení této problematiky je několik, ale většina je složitá na proveditelnost z pohledu ochrany památky a požární ochrany, například v rámci případné evakuace návštěvníků“, dodává Kateřina Šmídová.

Dalším a pravděpodobně nejšetrnějším řešením by byla instalace bezpečnostních kamer. I takovou variantu má rada města na svém stole. Zatím však zůstává Bílá věž bez bezpečnostních opatření.Není ani jasné, jestli se jich někdy dočká.

Od roku 2016 čtyři sebevrazi

V Hradci Králové nejsou podobné tragédie ničím neobvyklým. V květnu roku 2016 si tímto způsobem rozhodl vzít život pětačtyřicetiletý muž. O rok později teprve pětadvacetiletá dívka. V únoru roku 2018 pak skočil z dominanty Hradce Králové čtyřiatřicetiletý muž. Poslední případ se stal minulý rok v říjnu.

Bezpečnostní opatření v podobných stavbách po celé republice nejsou ničím výjimečné. Ocelovou síť má Černá věž v Českých Budějovicích. Ochoz kostelní věže plzeňské katedrály svatého Bartoloměje zase kryje pletivo.

Ohodnoť článek

Foto Hradecká Drbna

Štítky bílá věž, zabezpečení, sítě, sebevrah, Hradec Králové, památkáři, Bílá věž (Hradec Králové), radnice, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zabezpečení ochozu Bílé věže řeší Hradec Králové od října. Zatím bez výsledku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.