Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hradecká hvězdárna zmodernizuje projekční systém planetária

Královéhradecká hvězdárna plánuje modernizovat projekční systém digitálního planetária, které bylo otevřeno před pěti lety. Projekční systém hvězdárna využívá při vzdělávacích programech pro veřejnost. Výstavba nového planetária vyšla na zhruba 110 milionů korun a byla jednou z největších investic do rozvoje hradecké hvězdárny v její historii.

"Uvažovaný upgrade systému kvalitativně povýší současné špičkové parametry zobrazení," řekl ředitel hvězdárny Miroslav Krejčí. Cílem je nabídnout návštěvníkům nejnovější výsledky vědy a výzkumu v astronomii a kosmonautice.

Zřizovatelem hradecké hvězdárny je Královéhradecký kraj. Vylepšení systému je součástí plánu rozvoje hvězdárny a planetária na období 2020 až 2025. Modernizována by v tomto období měla být také budova hvězdárny a její technologické a přístrojové vybavení, které slouží veřejnosti přes 60 let. Kolik peněz kraj během šesti let do hvězdárny investuje, ale hejtmanství dosud neuvedlo. Nejdříve musí vzniknout plán rekonstrukcí.

Otevření digitálního planetária před pěti lety významně zahýbalo návštěvností celé hvězdárny. Například v roce 2018 činila 46.139 lidí, což bylo o 14.400 více než v roce 2014, přičemž 29.799 z nich zhlédlo některý z programů v digitálním planetáriu. Za první pololetí roku 2019 dosáhla celková návštěvnost téměř 19.000 lidí. Za pět let instituci navštívilo více než 237.000 návštěvníků.

Výstavba hradecké hvězdárny se odehrávala v letech 1947 až 1961, v současnosti v objektu sídlí také pobočka Českého hydrometeorologického ústavu - Solární a ozonová observatoř a část Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR.

Autoři | Foto Krajský úřad Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, vesmír, stavby, zábava, planetárium, Hradec Králové, FOTO, hvězdárna, digitální planetárium, Miroslav Krejčí, Akademie věd České republiky, Český hydrometeorologický ústav, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká hvězdárna zmodernizuje projekční systém planetária  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.