Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji loni stoupl počet vražd a pokusů na devět

Policie v Královéhradeckém kraji zaznamenala loni devět vražd včetně pokusů, tedy o pět více než v roce 2018. Nejčastějším motivem byly osobní vztahy. Policie zveřejnila informace pouze k osmi objasněným loňským případům, tedy k pěti vraždám a třem pokusům.

"K deváté vraždě nelze nic uvést, je to v raném stadiu rozpracování," řekl náměstek ředitele krajské policie pro službu kriminální policie a vyšetřování Jiří Karásek. Případ podle něj řeší Národní centrála proti organizovanému zločinu. "Pracuje na tom jiný útvar, prosím nechte je pracovat. Nečekejte ale, že někde chybí nějaký politik či podnikatel a podobně," řekl Karásek novinářům.

Kriminalisté se od loňska znovu zabývají pokusem vraždy kadeřnice v Hořicích na Jičínsku z února 2013. Po zprošťujícím rozsudku nad Lukášem Nečesaným je pachatel neznámý. Tento případ ve statistice za loňský rok nefiguruje. "Bylo to vráceno do stadia přípravného řízení u policie, tedy prověřování, před zahájením trestního stíhání. Provádíme výslechy osob, analytickou činnost. V současnosti nelze žádnou z vyšetřovacích verzí potvrdit ani vyvrátit," řekl Karásek.

V hradeckém kraji se první loňská vražda stala 3. června v obci Střevač na Jičínsku. Šlo o vraždu novorozence, ze které byla obžalována matka dítěte. Ženě hrozí až výjimečný trest. Druhá vražda se stala v červenci v restauraci v Rychnově nad Kněžnou, kde svoji manželku zastřelil legálně drženou pistolí tehdy devětačtyřicetiletý muž. Obviněnému, který se doznal, hrozí až 18 let vězení.

Ve třetím případě šlo o pokus o vraždu, který se stal v srpnu ve Smiřicích na Hradecku. Pachatel v jednom z místních klubů pobodal nožem muže. Těžce zraněný muž měl štěstí, že byl na místě činu lékař.

Zářijovou vraždu v Červeném Kostelci na Náchodsku policie odložila, protože pachatel zemřel. Na místě tragédie v jednom z rodinných domů zůstali dva mrtví muži ve věku 55 a 33 let. Vrahem byl starší z nich, který nakonec legálně drženou pistoli obrátil proti sobě. Pokus o vraždu se stal také v září v obci Běchary na Jičínsku a v říjnu v obci Rožnov na Náchodsku.

Další případ dokonané vraždy se stal v listopadu v Broumově. Muž měl ve svém bytě bez použití jakékoli zbraně zavraždit o čtyři roky starší přítelkyni. Hrozí mu až 18 let vězení.

Poslední loňská vražda se stala v listopadu v Hradci Králové. Podle policie muž zabil pro peníze seniorku v jejím bytě. V případě odsouzení mu hrozí až výjimečný trest.

V hradeckém kraji kriminalisté předloni objasnili čtyři pokusy o vraždu, z toho tři případy se staly již v roce 2017. V roce 2018 se tak stal jediný pokus vraždy, dokonanou vraždu policisté nezaznamenali žádnou.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, policie, vraždy, 2019, Královéhradecký, vražda, Královéhradecký kraj, pokus o vraždu, okres Jičín, Národní centrála proti organizovanému zločinu, Lukáš Nečesaný, okres Náchod, Hořice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji loni stoupl počet vražd a pokusů na devět  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.