Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Silničáři v hradeckém kraji dali před zimou na techniku 36 milionu

Silničáři v Královéhradeckém kraji před nadcházející zimou investovali do nové techniky zhruba 36 milionů korun a budou mít také jeden nový meteorologický hlásič na silnici I/33 u Černožic. Délka neudržovaných silnic v kraji bude 215 kilometru, stejná jako v minulé zimě. Silničáři budou v kraji udržovat přes 3500 kilometrů silnic. Novinářům to dnes řekli zástupci společnosti Údržba silnic Královéhradeckého kraje a hejtmanství.

"Vozový park obměňujeme každý rok. Nově se zapojí šest sypačů Scania, jeden sypač Tatra, traktor Zetor a dva nakladače," řekl novinářům ředitel Údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs. Podle něj jsou posypové materiály doplněné na maximální kapacitu skladů 23.000 tun soli a 12.000 tun inertních materiálů.

Silničáři v kraji mají k dispozici 121 sypačů s radlicemi, 51 nakladačů, 18 sněhových fréz a 113 traktorových radlic. Obsluhovat je bude 230 řidičů. "Řidiči musejí zvládat vozidlo často v extrémních podmínkách, které přes zimu vládnou v horských oblastech, a jejich situaci ještě zhoršují nedisciplinovaní motoristé. Aby zvládali svěřené úkoly, ale především aby se v pořádku vrátili ze směny, jsme pro ně naplánovali školení na polygonu v Hradci Králové. Uskuteční se ještě v říjnu," řekl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček.

Nejfrekventovanější silnice uklidí do tří hodin

Sjízdnost v kraji včetně silnic prvních tříd bude třetí sezonu po sobě zajišťovat sdružení tří firem: Údržba silnic Královéhradeckého kraje, Eurovia CS a Sovis CZ. Ve sdružení má Údržba silnic dvoutřetinový podíl a zajišťuje zimní údržbu zhruba dvou třetin komunikací spadající do režimu zimní údržby. Drží kontrolu nad hospodařením s posypovými materiály, zajišťuje dispečink a organizaci práce.

"Frekventované silnice, tedy nejen silnice prvních tříd, se snažíme uklízet do tří hodin (od zhoršení podmínek), silnice druhé v pořadí do šesti hodin a třetí do 12 hodin," řekl Červíček.

Silničáři budou ošetřovat 3541 kilometrů prvních, druhých a třetích tříd. Ve zvláštním režimu bude horská silnice druhé třídy mezi Deštným v Orlických horách a Zdobnicí a silnice třetí třídy mezi Peckou a Borovnicí. Silničáři je budou vzhledem ke specifickým podmínkám udržovat pouze pluhy. V zimní sezoně bude omezena údržba mostu v úseku mezi Týništěm nad Orlicí a Albrechticemi. Bez údržby silničáři nechávají silnice s malým dopravním významem. Neudržované silnice jsou označené příslušnými značkami.

Také v nadcházející zimě si řidiči budou moci na internetu zjistit aktuální stav zimní údržby v kraji. Informace o ošetření silnic jsou uvedeny na webu Údržby silnic v mapě krajské silniční sítě.

Délka neudržovaných krajských silnic se snížila z 301 kilometrů v sezoně 2015/2016 na současných 215,2 kilometrů. V sezoně 2016/17 silničáři neudržovali 286,6 kilometrů cest, o rok později 222,8 kilometrů a minulou sezonu 215,2 kilometrů. Zimní údržba krajských silnic v sezoně 2018/2019 stála 173 milionů korun, kalamitní stav nebyl vyhlášen.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, silnice, počasí, sjízdnost, Královéhradecký, zima, Královéhradecký kraj, Černožice, materiál, Scania, Tatra Trucks, Zetor, Martin Červíček, ÚDRŽBA SILNIC Královéhradeckého kraje a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři v hradeckém kraji dali před zimou na techniku 36 milionu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.