Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zoo v Instanbulu získalo čtyři bílé lvy, zařídil to Biopark Štít

Turecká zoo Aslan Park v Istanbulu získala čtyři bílé lvy, jejichž dodání a převoz zařídil Biopark Štít z obce Klamoš na Královéhradecku. Zvířata pocházela ze zoo v německém Mannheimu, kde pro ně již neměli místo a zvířatům by hrozilo až utracení. ČTK to dnes řekl majitel Bioparku Štít Antonín Hnízdil. Biopark Štít se do povědomí veřejnosti dostal loni v červenci, když tam z klecí utekli dva tygři a jeden lev. V minulosti už Biopark Štít do Turecka různé šelmy poslal.

„Německá zoo nám bílé lvy zdarma nabídla, zda bychom pro ně nenašli nový domov. My jsme oslovili Turky, protože jsme věděli, že chtěli bílé lvy. Do Štítu jsme lvy přivezli loni na podzim, do Turecka odletěli letos v dubnu," řekl Hnízdil. Šlo podle něj o dva samce a dvě samice bílých lvů ve stáří přibližně dva až tři roky. Zvířata jsou podle něj cenná proto, že jejich rodiče pocházejí z jižní Afriky. Přepravu a ostatní náklady podle Hnízdila hradila turecká strana.

Ve volné přírodě se bílí lvi jihoafričtí vyskytují v jižní Africe. Rozšířenější jsou v zoologických zahradách. V Česku je chovají jihočeská zoo Dvorec u Borovan a zoo Hodonín, dva bílé lvy chová i Biopark Štít. Jejich bílou barvu způsobuje takzvaný leucismus, což je porucha pigmentace.

Biopark Štít zatím do Turecka poslal 14 kočkovitých šelem, převážně šlo o lvy a tygry. S výjimkou nynějších čtyř mladých bílých lvů šlo podle Hnízdila vesměs o starší zvířata nebo o zvířata vyřazená z cirkusů. Aslan Park je podle něj moderní zařízení, kde je pro šelmy 14 expozic s bazény a velkými výběhy.

Do Turecka Biopark Štít loni v září poslal i dva tygry a jednoho lva, kteří loni v polovině července utekli z klecí. Šlo o zvířata vyřazená z jednoho cirkusu od Berlína, pro něž Hnízdil zařídil nový domov v Turecku. Zvířata, která v bioparku pobývala dočasně, po jejich útěku uspali veterináři, nikdo nebyl zraněn. Policie případ odložila. Šelmy z Bioparku Štítu se zároveň staly prvními obyvateli Aslan Parku.

Biopark Štít je soukromé zařízení pro chov exotických i domácích zvířat ohrožených vyhubením. Vznik zařízení spadá do poloviny roku 2014. Je v obci Klamoš, v části Štít, asi šest kilometrů od Chlumce nad Cidlinou. Biopark chová lvy, tygry, levharty, pumu, kočkodany, lemury, makaky, různé druhy ptáků, dále želvy, koně, drůbež i kozy.

Autoři | Foto Autor: Stano Novak – Vlastní dílo, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1272024

Štítky ČR, Německo, Turecko, příroda, zoo, lvi, Biopark Štít, tygr, Klamoš, Istanbul, Mannheim, Královéhradecký kraj, Štít, Berlín, Jižní Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo v Instanbulu získalo čtyři bílé lvy, zařídil to Biopark Štít  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.