Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tepelné hospodářství Hradec vyplatí městu dividendu 18 milionů korun

Společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové, která v krajském městě dodává teplo asi do 24 tisíc domácností, vyplatí městu dividendu 18 milionů korun po 17,65 milionu korun loni. Na výplatu dividend použije především nerozdělený zisk minulých let. Z loňského zisku 2,3 milionu korun půjde na dividendy 855 tisíc korun, zbytek firma přidělí do sociálního fondu a na tantiémy členům představenstva a dozorčí rady. O rozdělení zisku rozhodla rada města, řekl dnes ředitel Tepelného hospodářství Jiří Seidler.

Zisk společnosti loni klesl na 2,3 milionu korun z 20,3 milionu korun v roce 2017. „Hlavním důvodem poklesu loňského zisku byly nižší dodávky tepla kvůli nadprůměrně teplému počasí v topné sezoně. Tržby loni klesly na 447 milionů korun z předloňských 485 milionů korun," uvedl Seidler. Připomněl, že ani v roce 2018 Tepelné hospodářství ceny tepla neměnilo a nechalo ceny let 2016 a 2017 ve výši 509 korun za gigajoule.

Udržet trend nastavené dividendové politiky firmě při poklesu zisku umožnil nerozdělený zisk minulých let, v němž firma ke konci loňského roku měla 56,7 milionu korun. Dividendy firma městu vyplácí pravidelně, v letech 2016 až 2017 město z Tepelného hospodářství dostalo ročně dividendu 17,65 milionu korun.

Letos by se tvorba zisku Tepelného hospodářství podle Seidlera měla opět vrátit na úroveň roku 2017. Firma letos předpokládá vytvoření zisku přes 20 milionů korun. Dosavadní prodej tepla, zejména díky nynějšímu chladnému jaru, dává podle Seidlera předpoklad naplnění plánu.

Cenu tepla firma od letošního ledna zvýšila o pět procent na 535 Kč za gigajoule (GJ). Hlavním důvodem zdražení bylo zvýšení ceny tepla z Elektráren Opatovice, od nichž Tepelné hospodářství teplo pro své zákazníky nakupuje. Současná průměrná cena tepla z uhlí v ČR činí zhruba 585 Kč/GJ, ze zemního plynu pak asi 605 Kč/GJ. Ročně průměrná domácnost v Hradci Králové za teplo zaplatí asi 13 tisíc korun.

V roce 2015 město Hradec Králové řešilo nabídku Elektráren Opatovice (EOP) na odkup 100 procent akcií Tepelného hospodářství za půl miliardy korun. Nakonec nabídku odmítlo a místní rozvody tepla i jeho distribuce a prodej zůstaly pod kontrolou radnice. EOP patří do Energetického a průmyslového holdingu (EPH), který ovládá Daniel Křetínský. V dozorčí radě EOP tradičně zasedá i primátor Hradce Králové, od 1. ledna 2019 jím v dozorčí radě je primátor Alexandr Hrabálek (za ODS).

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, teplo, firmy, Tepelné hospodářství, Hradec Králové, dozorčí rada, Tepelné hospodářství Hradec Králové, a.s., Elektrárna Opatovice nad Labem, Daniel Křetínský, Alexandr Hrabálek, ODS, Energetický a průmyslový holding, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tepelné hospodářství Hradec vyplatí městu dividendu 18 milionů korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.