Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Květnové srážky zmírnily sucho, škody na polích spravily částečně

Květnové srážky, které byly na mnoha místech republiky intenzivní, částečně srovnaly negativní vodní bilanci z března a dubna, škody na polích už ale mnohde napravit nemohly. Sucho zmizelo v téměř celé republice především v povrchové vrstvě půdy do 40 centimetrů, v hlubší vrstvě je situace na mnoha místech republiky stále špatná. Déšť už nestihl zachránit ozimý ječmen, pšenici a poškodil i řepku. Trvalé travní porosty začaly růst později a jsou řidší, což znamená problém se zajištěním krmiva pro zvířata, vyplývá z aktuálních informací na portálu InterSucho.

Hlášení zpravodajů je vztažené k 19. květnu, avšak platné i po deštích tohoto týdne, protože co sucho zničilo, už současné deště nespraví. Mohou však lokálně dosytit hlubší půdní horizont a vytvořit větší zásobu pro další suché období.

Pesimistické odhady výnosů zaznívají aktuálně především z Čech. „A to jak východních zasažených výrazným loňským suchem, tak středních a severozápadních. Okresy Louny a Most očekávají místně až extrémní dopady sucha. Těžké poškození očekává deset okresů v Čechách," uvedli tvůrci portálu. Extrémní poškození je ztráta výnosů nad 40 procent, těžké poškození mezi 30 a 40 procenty. Se ztrátami vyššími než deset procent počítá většina respondentů portálu jak z Čech, tak z Moravy.

Aktuální situaci hlásí tvůrcům portálu 367 zemědělců ze 67 okresů.

Podle krátkých zpráv zemědělců voda už neměla vliv na nízký počet odnoží u pšenice. "Pšenice dobojovala, shodila odnože, kláseček je poloviční," napsal sedlák z okresu Brno-venkov. Jeho kolega uvedl, že pšenice a ječmen vytvořily parazitické odnože po deštích, což bude mít negativní dopad na kvalitu. Mák se potýká s přemnoženými škůdci, kterým svědčilo dubnové sucho a teplo.

Travní porosty jsou podle zemědělců velmi řídké a mnohem více se daří plevelům. Špatně vzchází kukuřice, na kterou je naopak zima.

Na postiženém Lounskou hlásí zemědělci nízkou a málo větvenou řepku, navíc hlásí nižší srážky než v jiných částech republiky. Ze sousedního Mostecka přišla zpráva, že výrazné sucho trvá. Obiloviny mají srolované listy, spodní listy usychají. "Je to zoufalý stav," píše se ve zprávě.

Pozitivnější jsou zemědělci z Vysočiny, jižních Čech, Plzeňska či českomoravského pomezí, tedy okresů Svitavy či Ústí nad Orlicí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, jak bude, klima, předpověď, pšenice, Česko, Most, Louny

Květnové srážky zmírnily sucho, škody na polích spravily částečně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.