Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na vrtulníkovou show v Hradci Králové přišlo přes 20 tisíc lidí

Více než 20 tisíc lidí včera přišlo na 18. ročník Helicopter Show, který se konal na letišti v Hradci Králové. Představilo se přes 100 letadel a vrtulníků, z toho polovina v letových ukázkách na polojasné obloze. "Počasí vyšlo slušně. Báli jsme se větru, ale nahoře k nám byli milostiví," řekl ČTK Daniel Tuček z pořádající firmy DSA. Ohlášený program pořadatelé naplnili s výjimkou ukázky stíhačky gripen, jejíž vystoupení bylo zrušeno kvůli technickému problému.

V letové části Helicopter Show nabídla několik českých premiér. Především šlo o letovou ukázku vrtulníku Bell 47 od rakouských Flying Bulls. „Jde o první sériově vyráběný typ vrtulníku. Stroj je známý například ze seriálu M.A.S.H nebo bondovky Thunderball," uvedl Tuček. Pro dokreslení atmosféry na letišti vyrostla ukázka polní vojenské nemocnice z války v Koreji. Lidé viděli i přepravu raněného vrtulníkem z bojiště do nemocnice.

Na hradeckém nebi se představili také letečtí akrobati Petr Kopfstein a mistr světa Martin Šonka, kteří hájí české barvy v letecké sérii Red Bull Air Race. Lidé dále viděli letovou ukázku vrtulníků Mi171, W3A Sokol či řady vrtulníků značky Bell. Poprvé se v Hradci Králové ve vzduchu ukázal pětimístný vrtulník Robinson R66. Celkem se na obloze objevilo 18 typů vrtulníků. Diváci viděli i zásah vrtulníků u simulované dopravní nehody.

Poprvé se v Hradci Králové konala ukázka záchrany lidí z lanovky vrtulníkem. Na letišti k tomu vyrostla část lanovky se dvěma sedačkami v asi desetimetrové výšce. Do akce se zapojili i členové horské služby. „Ukázali jsme, že evakuace z porouchané lanovky je úkol, který zvládáme. Záchranu pomocí lanové techniky ve spolupráci s posádkami letecké záchranné služby cvičíme pravidelně," uvedl náčelník Horské služby ČR Pavel Antl.

Letecký den vyvrcholil závodem v rychlosti mezi vrtulníkem Eurocopter AS 350, letounem Extra 330 a automobilem Ford Mustang GT. „Vítězem se stala Extra, druhý byl vrtulník a třetí ford," řekl Tuček.

V pátek odpoledne na letišti způsobilo vzrušení historické letadlo Jak-11, které letělo na včerejší show. Stroj hlásil problém s vysunutím podvozku a před přistáním s ním pilot proto několik desítek minut kroužilo nad městem, aby letadlo spotřebovalo palivo. Vysunutí podvozku se však zdařilo a přistání letadla se obešlo bez zranění a škod. U přistání asistovali hasiči. Včera se stroj předvedl na nebi.

Stejně jako loni se akce konala společně s motoristickou Rally Show, která nabídla přehlídku současných i historických sportovních vozů, offroadové i závodní speciály, závody na okruhu, autosalon, testování aut či závody v terénu.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, zábava, letectví, automoto, Hradec Králové, letiště, přistání, lanová dráha, korejská válka, Red Bull Air Race, Petr Kopfstein, Horská služba České republiky, Martin Šonka, Bell 47

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na vrtulníkovou show v Hradci Králové přišlo přes 20 tisíc lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.