Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Státní veterinární správa opět začíná s kontrolami farmářských trhů

Na začátku jara, kdy po celé republice startuje sezóna farmářských trhů, se Státní veterinární správa (SVS) rozhodla zaměřit právě na ně. Pod zvýšeným dohledem veterinárních inspektorů jsou prodejci kvůli tomu, že venkovní prodej potravin s sebou nese určitá rizika. V loňském roce SVS provedla na trzích celkem 460 kontrol, zhruba o 40 procent více než v roce 2017.

„Vzhledem k tomu že obliba farmářských trhů stále stoupá, zvýšili jsme loni i počet našich kontrol a v tomto trendu bychom rádi pokračovali i letos. Pozitivní zprávou je, že z dlouhodobého hlediska podíl kontrol se závadou mírně klesá a ubývá těch nejzávažnějších problémů,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Alespoň jedno porušení předpisů zjistili veterinární inspektoři loni v 87 případech, o rok dříve jich bylo 82. Uložené pokuty dosáhly na částku 400 tisíc Kč. Nejčastěji inspektoři zjistili nedostatky v označování potravin a prokazování jejich původu, často se vyskytly také problémy s dodržováním teplot. To přitom představuje zejména v teplých letních dnech velké riziko. 

„Frekventovaným pochybením na trzích bývá také nedostatečná ochrana potravin před vnější kontaminací. Při 18 případech byly zjištěny nedostatky při manipulaci s potravinami při přepravě a objevilo se 15 pochybení při skladování živočišných produktů,“ dodal Vorlíček

Trhů, které nabízejí potraviny živočišného původu, a proto podléhají dozoru SVS, je v ČR v současnosti přes 270.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky SVS, kontrola, trhy, veterináři, Státní veterinární správa České republiky, farmářský trh, jídlo, Česko

Státní veterinární správa opět začíná s kontrolami farmářských trhů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.