Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Archeopark Všestary vystavuje archeologické nálezy z trasy D11

V Archeoparku Všestary dnes začala výstava Archeologický průzkum na dálnici D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří. Z velkého množství nálezů, které přinesl, byla dosud zpracována asi polovina, řekl ředitel archeoparku a archeolog Radomír Tichý z hradecké univerzity, která se na výzkumu podílela. Pro veřejnost bude zřejmě nejzajímavější objev zlomek uměleckého ztvárnění lidské nohy, spodní části chodidla, pocházející z neolitu.

„Je zajímavá tím, že je extrémně velká, takže buď představovala nějakou velkou sošku nebo mohla být součástí nějaké nádobky, která stála na nožce. Tyto varianty na výstavě také ukazujeme," uvedl Tichý. Artefakt byl vytvořen před více než 7000 lety.

Průzkum na trase dlouhé více než 20 kilometrů zjistil i dvě lokality s vysokou koncentrací nálezů. Jsou dokladem opakovaného osídlení v mladší době kamenné. Jedna z nich se nacházela u dnešní Trotiny na Královéhradecku, druhá u Jaroměře. „Jsou zajímavé svým rozsahem, archeolog tak najde spoustu keramiky, kterou se snaží datovat, a díky tomu zjišťuje, jak osídlení postupně probíhalo," uvedl Tichý.

Archeologové také vystaví výsledky svých experimentů s vrtáním kamene, jak jej mohli praktikovat lidé v neolitu. Vyzkoušeli vrtáky z mědi, rohoviny a kosti. „Vznikají tím stopy, které jsou velice autentické," řekl Tichý.

Výstava ukazuje rovněž slepené nádobky, kamenné nástroje a sekerky z pazourku. Znázorněna bude i celá trasa průzkumu s vyznačenými místy konkrétních nálezů. Pro větší plastičnost představ o životě lidí mladší doby kamenné byly vytvořeny kresebné rekonstrukce. Zachycují například jejich obydlí nebo pohřební rituál.

Během průzkumu vznikl i dokumentární film D11 - Cesta je cíl, který se bude na výstavě promítat. V deseti minutách s pomocí záběrů z dronu projde trasu budoucí části dálnice a ukáže nejzajímavější typy archeologických objevů. Výstava potrvá do konce letošní návštěvnické sezony.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, archeologie, stavby, silnice, D11, Archeopark Všestary, Všestary, Dálnice D11, výstava, Radomír Tichý, průzkum, Jaroměř, archeologický nález, Hradec Králové, neolit, dálnice, objev, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeopark Všestary vystavuje archeologické nálezy z trasy D11  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.