Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Zámky na Královéhradecku rozšířily expozice, vstupné nezvýšily

Zámky v Královéhradeckém kraji ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) před nadcházející návštěvnickou sezonou rozšířily expozice. Hrádek u Nechanic otevře nový návštěvnický okruh. Zámek Opočno se zapojí do celostátního projektu připomínajícího šlechtické rody, který se letos týká Gallasů a Clam-Gallasů. V Náchodě a v Ratibořicích památkáři připravují významné investice. Vstupné na základní okruhy se letos neměnilo. Novinářům to dnes řekl ředitel Územní památkové správy (ÚPS) na Sychrově Miloš Kadlec.

Na zámku v Opočně si lidé budou moci poprvé prohlédnout vybrané části expozice vlastním tempem bez průvodce. „Bude to při nočních prohlídkách, které budou zpestřené ochutnávkou historických pokrmů v rámci programu zaměřeného na Gallasy," řekl kastelán Opočna Tomáš Kořínek. U prohlídek známých opočenských zbrojnic správa zámku připravila dvě výstavy běžně nevystavovaných zbraní.

Opočno je ohledně případných velkých investic stále limitováno neukončeným restitučním sporem, který se státem o zámek vede Kristina Colloredo-Mansfeldová. „Kvůli sporu nemůžeme čerpat různé dotace. Na rok 2020 chystáme obnovu střechy letohrádku s odhadem nákladů do deseti milionů korun. Střecha je v havarijním stavu," uvedl Kořínek. Vlastních expozic se restituční spor podle něj nedotýká.

V areálu zámku Ratibořice památkáři letos udělají generální opravu domu u vstupu do areálu zámku za asi 14 milionů korun. Oprava podle Kadlece uchová jeho památkovou hodnotu a vrátí mu původní účel, kdy v něm budou ubytováni zaměstnanci správy zámku. Na další léta památkáři v Ratibořicích chystají rekonstrukci objektů takzvaného Panského dvora. „Nyní se objekty zaměřují a bude se projektovat," uvedl Kadlec. Ratibořice si letos také připomenou 180 let od úmrtí Kateřiny Vilemíny Zaháňské, která byla předlohou pro postavu kněžny z díla Boženy Němcové Babička.

Hrádek u Nechanic otevře nový okruh nazvaný Hostinské pokoje, který představí život hostů na zámku. Připomene i významné návštěvy na zámku, například arcivévodu Josefa Františka nebo rakouského malíře Rudolfa von Alta. Na Hrádku památkáři chtějí opravit podlahy v prvním patře západního křídla, opravit fasádu a kamenné prvky v zámecké zdi a pokračovat k úpravách parku. Na další léta chystají opravy hospodářského dvora.

Barokní hospital Kuks na Trutnovsku zahájil sezonu jako první již minulý víkend. „Turisté si letos budou moci prohlédnout více než 200 nových exponátů, například řeholní hábit milosrdných bratří, cestovní sluneční hodiny či zvon ze zaniklé hospitální zvonice," uvedl kastelán Libor Švec. Součástí prohlídkového okruhu je nově například i ukázka původní ložnice, kde spávali hospitální chovanci.

Zámek Náchod chystá velkou rekonstrukci celého zámeckého návrší v předpokládané hodnotě kolem 130 milionů korun. „Rozhodnutí o přidělení státní dotace by mělo padnout do několika týdnů. Následně bude vypsán tendr na stavební firmu, začít bychom chtěli letos," řekl Kadlec. Druhou investicí v Náchodě bude stabilizace skalního masivu za asi devět milionů korun.

Nadcházející sobotu otevřou své brány zámky Opočno, Náchod a Hrádek u Nechanic. Zámek Ratibořice zahájí 6. dubna. Ze soukromých památek otevře 3. dubna hrad Kost a 6. dubna zámek Karlova Koruna.

Loni si státní zámky v Královéhradeckém kraji prohlédlo 304 tisíce lidí, což bylo meziročně o tři procenta méně. Za nižší návštěvností podle památkářů stála především loňská velká letní vedra, která návštěvě památek nepřejí.

Autoři | Foto zamek-hradekunechanic.cz

Štítky památky, Královéhradecký kraj, vstupné, zámek, památková péče, Zámek Opočno, zámek Ratibořice, Národní památkový ústav, Náchod, Hrádek, investice, Sychrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámky na Královéhradecku rozšířily expozice, vstupné nezvýšily  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.