Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

Historická socha v Častolovicích se po letech vrací na původní místo

Po téměř půlstoletí se na své původní místo na břeh řeky Bělé v Častolovicích vrátila Boží muka a socha sv. Jana Nepomuckého. Tyto památky byly v roce 1983 přesunuty kvůli výstavbě nového mostu, nyní po důkladné renovaci opět zdobí krajinu.

Sochy byly původně odstraněny kvůli výstavbě nového železobetonového mostu, který měl uspokojit rostoucí dopravní nároky. Po dlouhém období, kdy chátraly na méně vhodném místě u kostela sv. Víta, bylo rozhodnuto o jejich renovaci a návratu.

"Umístění soch u kostela nebylo ideální. Přišly o některé prvky, včetně pozlaceného kříže na Božích mukách," říká v tiskové zprávě Miloš Tichý, místostarosta Častolovic. Restaurátorské práce byly svěřeny Petru Tomášovi, zkušenému restaurátorovi z Nového Města nad Metují. Renovace zahrnovala výrobu nového kříže a celkovou obnovu poškozených částí.

Sochy byly znovu instalovány na svá původní místa ve čtvrtek 17. října 2024, s využitím těžké techniky a opatrnosti pracovníků technických služeb. Financování restaurátorských prací pocházelo z rozpočtu Městyse Častolovice.

"Je to pro nás velká čest, že sochy, které jsou s naším městysem spojeny po generace, mohou být znovu součástí našeho každodenního života," dodává ve zprávě Zdeněk Praus, starosta městyse. Sochy sv. Jana Nepomuckého a Boží muka nyní opět stojí jako tiché svědky historie a tradice obce.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením obce Častolovice

Štítky Častolovice, socha, kostel, Miloš Tichý, Zdeněk Praus, Nové Město nad Metují

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historická socha v Častolovicích se po letech vrací na původní místo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.