Počasí dnes12 °C, zítra14 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

Veterináři rozšířili ochranné pásmo kolem katarální horečky i na hradecký kraj

, aktualizováno před 2 hodinami

Veterináři kvůli přibývajícím ohniskům katarální horečky ovcí rozšířili ochranné pásmo, nově do něj spadá celý Královéhradecký kraj. Celková výměra pásma po rozšíření dosahuje zhruba 51.000 kilometrů čtverečních. Počet ohnisek za týden vzrostl o devět na 54. Veterináři zároveň upravili mimořádná opatření, zjednoduší například pravidla pro dobrovolnou vakcinaci zvířat proti nákaze a usnadní podmínky pro přemísťování zvířata.

"Cílem úprav je usnadnit chovatelům v ohniscích a v pásmech přemísťování zvířat na jiná hospodářství v ČR i zahraničí a zjednodušit pravidla dobrovolné vakcinace zvířat. Přitom je třeba zachovat ochranu dalších chovů před možným zavlečením nákazy," uvedl ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Šest nových ohnisek přibylo v Ústeckém kraji, konkrétně se jedná o chov v obci Česká Kamenice a Dobrná, dva chovy jsou v obci Slavošov a dva v Dolní Kamenici. V Plzeňském kraji potvrdili veterináři onemocnění na hospodářství v obci Velká Ves u Damnova a Pavlovice nad Mží. V Jihočeském kraji přibylo ohnisko v obci Brtec. V nových ohniscích se nachází téměř 800 kusů skotu, ve všech 54 ohniscích je zhruba 7700 zvířat.

Podle aktualizovaných opatření bude možné zvířata z ohnisek přemísťovat nejen přímo na jatka, ale také například na jiná hospodářství. Podmínkou je udělení individuální výjimky krajskou veterinární správou a vystavení veterinárního osvědčení. Po splnění podmínek budou moct chovatelé přemísťovat zvířata z ohnisek nejen v rámci pásma, ale i mimo něj.

Do zahraničí lze zvířata z pásma odvézt poté, co budou před vývozem přesunuta na hospodářství mimo pásmo a tam pobudou minimálně 60 dní. Podle veterinářů bude možné dobu zkrátit na polovinu při negativním testu na onemocnění. Test ale musí chovatel provést nejméně po 14 dnech pobytu zvířete mimo pásmo.

Veterináři zároveň zjednodušují pravidla pro dobrovolnou vakcinaci. Nově lze očkovat zvířata po celém území ČR bez nutnosti žádat o výjimku na použití vakcíny v oblasti, kde se nákaza nevyskytuje.

Ochranné pásmo po dnešním rozšíření zahrnuje celý Karlovarský, Ústecký, Středočeský, Liberecký, Plzeňský, Jihočeský a Královéhradecký kraj a Prahu. Dále do pásma spadají okresy Pelhřimov, Havlíčkův Brod a Jihlava z Kraje Vysočina a z Pardubického kraje okres Pardubice a Chrudim.

Onemocnění, které postihuje také kozy a skot, se do Česka vrátilo počátkem září po 15 letech. Není přenosné na člověka. Veterinární správa ale už dříve uvedla, že hrozí rozšíření do dalších chovů. Nákaza se šíří i v řadě dalších evropských zemí.

Katarální horečka ovcí je virové onemocnění domácích a divoce žijících přežvýkavců. U skotu se většinou nevyskytují klinické příznaky. Onemocnění přenáší krev sající hmyz, konkrétně tiplíci. Nákaza se projevuje horečkou, záněty a otoky v oblasti dutiny ústní, nozder, víček, uší, postiženy mohou být i paznehty. Zejména na sliznici dutiny ústní se objevuje krvácení a vředy. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) už dříve zdůraznil, že není nutné zvířata plošně utrácet.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto wikipedia.org

Štítky ČR, chov, zdraví, SVS, nákaza, ovce, FLEŠ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři rozšířili ochranné pásmo kolem katarální horečky i na hradecký kraj  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.