Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

NSA znovu zamítla žádost o dotaci na loděnici v Hradci Králové

Národní sportovní agentura (NSA) v novém rozhodnutí opět zamítla žádost Hradce Králové o dotaci 16 milionů korun na stavbu kanoistické loděnice. Radnice tak nepodá správní žalobu, kterou se chystala podat na NSA kvůli nečinnosti. S novým rozhodnutím NSA se radnice seznamuje.

Případ začal podáním žádosti města o dotaci v září 2021. Po nepřidělení dotace se město obrátilo na soud, který rozhodnutí NSA o zamítnutí dotace zrušil loni v srpnu a věc vrátil NSA k dalšímu řízení.

Když NSA nové rozhodnutí nevydávala, schválila rada města 8. října podání správní žaloby na NSA pro nečinnost. Ve středu primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub) s rozhodnutím rady seznámila média. Následně 10. října NSA nové rozhodnutí vydala. Vydání agenturního rozhodnutí chvíli po zveřejnění hrozby žalobou radnice nekomentovala.

"V novém rozhodnutí v této věci byly Národní sportovní agenturou jednoznačně vyvráceny veškeré věcné námitky Hradce Králové uplatněné v rámci soudního řízení," uvedla mluvčí NSA Alena Panovská. Rozhodnutí NSA o zamítnutí dotace soud zrušil pro jeho nepřezkoumatelnost. Podle Panovské se tak nezabýval věcnými argumenty stran. "Je tedy předčasné mluvit o výhře jedné strany v této věci," uvedla k soudnímu sporu.

Radnice se podle mluvčí Kateřiny Rohlíčkové s novým rozhodnutím NSA a její argumentací nyní seznamuje. "Je podrobněji odůvodněné. NSA nevyvrací jen námitky města, ale dle názoru radnice polemizuje i se závěry soudů," uvedla Kateřina Rohlíčková. Dodala, že pokud NSA splnila soudy uloženou povinnost, tak žaloba proti nečinnosti již podána být nemůže. "Město musí dále zvážit, jak bude ve vztahu k novému zamítavému rozhodnutí o dotaci postupovat," uvedla mluvčí radnice.

Žaloba města podaná v prosinci 2022 se týkala kritéria potřebnosti loděnice. Hradec Králové mohl získat vyšší bodové hodnocení za to, že do vzdálenosti 15 kilometrů od hradecké loděnice na Orlici není jiná loděnice. NSA podle radnice však vzdušnou čarou změřila, že do této vzdálenosti leží loděnice na Labi v Černožicích. Město oponovalo tím, že cesta autem je do Černožic delší než 15 kilometrů. Tím by město do hodnocení získalo rozhodujících pět bodů navíc.

Netransparentnost kritérií podle radnice uznaly i soudy, když městu dal nejprve zapravdu Městský soud v Praze, načež následnou kasační stížnost NSA Nejvyšší správní soud zamítl.

Přes rozhodnutí soudů Hradec Králové nepokládá za reálné, že by se peněz z dotace dočkal. "Víme, že alokované prostředky jsou již vyčerpány a v programu nejsou," uvedla dříve primátorka.

Loděnici za 21,5 milionu korun bez daně město otevřelo loni na jaře. Nový objekt nahradil nevyhovující loděnici z 20. let minulého století na břehu Orlice. Loděnici tvoří dvoupodlažní objekt, který je rozdělený na zázemí pro sportovce a na sklad až pro 150 lodí. V zázemí jsou klubovna, toalety, sprchy, posilovna, sauna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se souhlasem kanoistiky Sokol

Štítky ČR, správa, stavby, soud, kanoistika, Hradec Králové, NSA, loděnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

NSA znovu zamítla žádost o dotaci na loděnici v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.