Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

Politici v Královéhradeckém kraji podepsali koaliční smlouvu. Současný hejtman míří do opozice

Dnes dopoledne podepsali zástupci vítězného hnutí ANO společně s uskupením HLAS samospráv (SOCDEM, Společně pro kraj, Rozvíjíme Hradec) a koalicí SPD, Trikolora, PRO a Svobodní koaliční smlouvu. Hejtmanem by se měl stát lídr hnutí ANO, starosta Hronova Petr Koleta. Právě hnutí ANO bude mít v devítičlenné radě většinu míst.

Za hnutí ANO podepsal smlouvu Petr Koleta, za HLAS samospráv Jan Birke a za posledně zmíněnou koalici lídr Svobodných Miroslav Havrda. Hnutí ANO v radě kraje získá sedm křesel, zatímco zmíněné dvě koalice po jednom křesle.

„Domluvili jsme se, že programové prohlášení bude hotové do tří měsíců od dnešního podpisu koaliční smlouvy,“ uvedl pro Hradeckou Drbnu Petr Koleta (ANO). Zároveň potvrdil, že ve vedení neplánuje žádné výrazné změny. „Chceme pokračovat v práci, jak byla nastavena. Je třeba investovat do zdravotnictví, sociálních služeb i infrastruktury,“ dodal.

Mnoho členů nové rady Královéhradeckého kraje bude vykonávat dvě funkce současně. Starosty jsou například Petr Koleta, který vede město Hronov, Jan Jireš (ANO) je starostou Dvora Králové nad Labem a Jan Birke (SOCDEM) je starostou Náchoda, třetího největšího města v kraji.

„Neřešme, jestli je někdo uvolněný nebo neuvolněný. Politika je práce na 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Zkušený manažer to zvládne, za to vám ručím,“ uvedl při podpisu smlouvy Birke. Koleta s ním souhlasil: „Moje manželka mě pravděpodobně moc neuvidí, ale máme jasný úkol, za kterým si jdeme.“

Rozdělení funkcí v radě kraje:

  • Petr Koleta (ANO) – hejtman Královéhradeckého kraje
  • Jan Jarolím (ANO) – první náměstek hejtmana
  • Jana Berkovcová (ANO) – druhá náměstkyně hejtmana
  • Jiří Štěpán (SOCDEM) – náměstek hejtmana
  • Jana Hůlková (Šandová) (ANO) – náměstkyně hejtmana
  • Jiří Mašek (ANO) – náměstek hejtmana
  • Jaromír Dědeček (ANO) – člen rady
  • Zdeněk Praus (ANO) – člen rady
  • Rostislav Jireš (SPD) – člen rady

Současný hejtman skončí v opozici

Po sérii neúspěšných vyjednávání končí koalice SILNÍ LÍDŘI pro kraj v opozici. Tato koalice se skládá z ODS, STAN a Nezávislých, jejich lídrem byl dosavadní hejtman Martin Červíček (ODS). Podle hnutí ANO si tato koalice během vyjednávání kladla nepřijatelné podmínky.

„Koalice a pan Červíček si nárokovali post hejtmana. To však nebylo možné akceptovat. Chceme respektovat výsledek voleb,“ zopakoval pro Hradeckou Drbnu Petr Koleta. Naopak koalice SILNÍ LÍDŘI již dříve uvedla, že se jedná o odvetu za situaci z minulých voleb. Tehdy zvítězilo hnutí ANO, ale ODS se podařilo sestavit silnější vládnoucí koalici. "Naší prioritou bylo zabránit extremistickým subjektům, aby se dostaly k moci a ohrozily budoucnost našeho kraje," uvedl na sociálních sítích Ivan Adamec (ODS), který vyjednávání převzal za Červíčka. 

Vedle Silných lídrů pro kraj bude v opozici i politické uskupení STAČILO, které tvoří koalice STAN, TOP 09, LES a HD. Například Piráti se do zastupitelstva vůbec nedostali.

Dosud kraj vedla koalice složená z ODS, STAN, Východočechů, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenců pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky ANO 2011, koalice, Královéhradecký kraj, Petr Koleta, koaliční smlouva, rada, ODS, Jan Birke, Starostové a nezávislí, Martin Červíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Politici v Královéhradeckém kraji podepsali koaliční smlouvu. Současný hejtman míří do opozice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.