Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Hradec Králové má třetí nejbezpečnější silnice v České republice

V žebříčku bezpečnosti silnic obsadil Hradec Králové třetí místo. Podle takzvaného GČP indexu jsou před krajskou metropolí pouze Ústí nad Labem a Liberec, který se stal nejbezpečnějším městem v České republice.

GČP INDEX vyjadřuje relativní míru závažnosti dopravních nehod na území měst. Hodnota indexu ukazuje poměr vážných a smrtelných nehod k celkovému počtu nehod evidovaných na území daných měst za určité období. Čím vyšší hodnota indexu, tím horší je dopravně bezpečnostní situace.

V Hradci Králové došlo v prvním pololetí roku 2024 k 391 dopravním nehodám, přičemž jen jedna skončila vážným zraněním. Z 15 obcí s rozšířenou působností Královéhradeckého kraje se pěti z nich nevyhnuly smrtelné či těžké nehody.

Nejhorší situace v Královéhradeckém kraji je v Jaroměři s konečným výsledkem 4,7 na škále indexu. Během prvního pololetí letošního roku zde pojišťovna evidovala 24 nehod, z nichž jedna byla smrtelná. Hned za ní se umístil Rychnov nad Kněžnou, kde se stala také jedna tragická nehoda.

„Podle výsledků za první pololetí roku 2024 se nejbezpečněji jezdilo v Liberci, kde při 559 dopravních nehodách nedošlo ke žádným smrtelným ani těžkým zraněním,“ uvádí v tiskové zprávě Honza Marek, tiskový mluvčí Generali České pojišťovny, která index zpracovává. Liberci se navíc podařilo dosáhnout takzvané „VIZE NULA“, což je mezinárodní strategie usilující o nulový počet tragických nebo vážných nehod.

Nejrizikovější? Chodci, cyklisté a motorkáři

I přes celkové snížení počtu dopravních nehod v Hradci Králové a jeho okolí zůstávají chodci, cyklisté a motorkáři mezi nejvíce ohroženými skupinami účastníků silničního provozu. Data z prvního pololetí roku 2024 odhalují, že i když došlo k poklesu počtu vážných nehod, podíl zranitelných účastníků v tragických statistikách výrazně vzrostl.

Právě podíl zranitelných účastníků silničního provozu dostal Hradec Králové na třetí místo. Tato skupina lidí byla zapojena do čtyřiceti všech nehod na území města.

Naopak, v Brně a Českých Budějovicích, kde je situace nejhorší, byly zaznamenány výrazně vyšší počty nehod s účastí těchto skupin, s vyšším počtem smrtelných následků a zranění.

Ohodnoť článek

Foto se svolením MMHK

Štítky Hradec Králové, Česko, Královéhradecký kraj, nehoda, silnice, dopravní nehoda, zranění, Liberec, Generali Česká pojišťovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Dušek

Ano silnice jsou možná nejbezpečnější , ještě kdyby nejezdili po nich blbci ... ????

Dnes, 07:44Odpovědět

Hradec Králové má třetí nejbezpečnější silnice v České republice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.