Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Povolební vyjednávání v kraji stojí na rozdělení funkcí. ANO i ODS si nárokují hejtmanské křeslo

Po volbách do krajských zastupitelstev v Královéhradeckém kraji vyhrálo hnutí ANO, které se nyní snaží vytvořit novou vládnoucí koalici. Vyjednávání se však zaseklo na mrtvém bodu. Hnutí už během voleb avizovalo, že by rádo spolupracovalo s druhým nejsilnějším uskupením. SILNÍ LÍDŘI pro kraj v čele se současným hejtmanem Martinem Červíčkem (ODS) však trvají na postu hejtmana. To hnutí ANO odmítá akceptovat.

Hnutí ANO vedl do krajských voleb Petr Koleta. Naopak koalici SILNÍ LÍDŘI pro kraj (spojenou z ODS, Východočechů a KDU-ČSL) vedl Martin Červíček. Další vývoj povolebního vyjednávání tak bude záležet především na těchto dvou politikách.

ANKETA: Kdo by se měl stát hejtmanem Královéhradeckého kraje?

Celkem hlasovalo153 čtenářů

"Bohužel, Silní lídři mají pro nás neakceptovatelné požadavky a urputně chtějí pozici hejtmana. Rozumíme tomu, že pan Červíček si přeje pokračovat v roli senátora a současně i v roli hejtmana, ale voliči rozdali karty jasně a srozumitelně," napsal Drbně lídr hnutí ANO Koleta. Podle jeho slov je právě obsazení pozice hejtmana největším kamenem úrazu, na kterém se vše zaseklo.

"Navzdory těmto komplikacím pokračujeme v jednáních a stále věříme, že se nám podaří dosáhnout dohody, která bude prospěšná pro celý Královéhradecký kraj," napsal Koleta.

Současný hejtman oponuje tím, že případné rozdělení nových pozic probere koalice tento týden. "Vždy je třeba, aby se spolupracující subjekty cítily kolegiálně. Z poslední schůzky s hnutím ANO jsem tohoto pocitu nenabyl," řekl novinářům v krátkosti Červíček.

Hejtman také uvedl, že o spolupráci hnutí ANO s koalicí Hlas samospráv se dozvěděl až na včerejším jednání, a to i přesto, že média o schůzce a jejich výsledcích informovala už minulé úterý.

ANO se v hradeckém kraji dohodlo s HLASEM. Jednat chtějí se Silnými lídry

V Královéhradeckém kraji vítězné hnutí ANO se dnes dohodlo na společném postupu s koalicí Hlas samospráv, kterou tvoří SOCDEM, Společně pro kraj a Rozvíjíme Hradec. Dohromady mají 21 ze 45 křesel v zastupitelstvu. O vytvoření krajské koalice chtějí...

"Chceme se soustředit na programové průniky a společné cíle, namísto toho, abychom se stále zabývali pouze rozdělením funkcí," napsala Drbně krajská manažerka hnutí ANO Darina Kricnarová.

Vypjatá situace už od sčítání hlasů

Vypjatá situace panuje prakticky od chvíle, kdy byla sečtena většina hlasů. Ještě před sečtením těch úplně posledních se ve volebním štábu ANO v hotelu Tereziánský dvůr v centru Hradce Králové konala první povolební schůzka.

Na ní dorazil současný hejtman Martin Červíček s několika kolegy koalice SILNÍ LÍDŘI pro kraj. Přišel narychlo a s lídrem ANO Petrem Koletou se odebral do soukromí, kde diskutovali zhruba 20 minut. Ze schůzky odcházel ve špatné náladě a ve spěchu. Výsledky schůzky odmítl komentovat. Od té doby se k výsledkům voleb nechce vyjadřovat.

I přes evidentně špatné rozpoložení současného hejtmana Koleta popsal první schůzku jako přátelskou. "Pan Červíček mi gratuloval. Celé to neslo v přátelském duchu a šlo o neformální setkání," řekl po prvním jednání novinářům Koleta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Petra Kolety a Martina Červíčka

Štítky ANO 2011, ODS, Martin Červíček, Petr Koleta, koalice, křeslo, Královéhradecký kraj, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povolební vyjednávání v kraji stojí na rozdělení funkcí. ANO i ODS si nárokují hejtmanské křeslo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.