Počasí dnes13 °C, zítra15 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Hradec Králové nechá do centra města naistalovat pamětní kameny. Přidá se k ostatním městům

Hradec Králové se přidá k dalším městům v České republice, kde na chodnících přibydou kameny zmizelých, takzvané Stolpersteiny. Tyto kostky s mosazným povrchem, umisťované před domy, z nichž byly oběti nacismu odvlečeny do koncentračních táborů, jsou součástí projektu německého umělce Guntera Demniga.

„Tímto způsobem chce město připojit k celoevropské iniciativě, která si klade za cíl uctít památku těch, kteří byli zavražděni během nacistické okupace,“napsala Drbně mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová.

První pamětní kameny budou v Hradci Králové odhaleny 2. října na Velkém a Ulrichově náměstí. Na první adrese budou umístěny kameny pro manžele Josefa a Kláru Tausikovy. Iniciativu zařídil spolek Komitét 1866. Na druhé adrese, na Ulrichově náměstí, připomenou kameny rodinu doktora Emila Hermana, která zde žila až do roku 1939.

Během druhé světové války, konkrétně v roce 1942, bylo z Hradce Králové a jeho okolí do Terezína deportováno 1200 osob. Většina z nich byla následně transportována do vyhlazovacích táborů, přežilo jen 99 lidí z těchto transportů. Židovští obyvatelé byli před deportací shromažďováni v budově bývalé obchodní akademie na Labském náměstí, dnes Náměstí Svobody, kde v nevyhovujících podmínkách čekali na transport.

V rámci projektu Stolpersteine bude v Hradci Králové v letošním roce položeno pět kamenů a dalších patnáct je plánováno na příští rok. Tento projekt je společným úsilím města, Muzea východních Čech, Státního oblastního archivu Hradec Králové, Státního okresního archivu Chrudim, Židovské obce v Praze a dalších partnerů. Společně tak dávají najevo své odhodlání nezapomínat na temné kapitoly historie a uctívat památku jejich obětí.

Ohodnoť článek

Foto se svolením města Třebíč

Štítky Hradec Králové, Česko, centrum města, projekt, druhá světová válka, Ulrichovo náměstí, koncentrační tábor Terezín, Muzeum východních Čech v Hradci Králové, Chrudim, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové nechá do centra města naistalovat pamětní kameny. Přidá se k ostatním městům  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.