Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Policie prověřuje volební agitaci v rozhlasu v Polici nad Metují pro Červíčka

Policie prověřuje agitování v obecním rozhlasu v Polici nad Metují na Náchodsku ve prospěch senátního kandidáta Martina Červíčka (ODS). Podpora Červíčkovi z rozhlasu údajně zazněla v Polici nad Metují a přilehlých obcích ve čtvrtek odpoledne. Uvedl to dnes sever denik.cz. Policie přijetí oznámení o agitování v rozhlase na dotaz potvrdila. V obvodu Náchod postoupili do druhého kola senátor a hejtman Červíček (ODS) a starosta Jaroměře Jan Borůvka (ANO). Červíček druhé kolo vyhrál a post senátora obhájil.

"V Polici nad Metují evidujeme od pátku oznámení, ve věci probíhá šetření. Zjišťujeme, k čemu došlo a zda se stalo protiprávní jednání, nebo ne," uvedla mluvčí policie Martina Jandová.

V obecním rozhlase podle serveru údajně zazněla výzva k účasti ve druhém kole volby a k volbě Červíčka. Volební zákon v paragrafu 16 ve čtvrtém odstavci uvádí, že k volební kampani nelze využívat komunikační média kraje nebo obce nebo právnické osoby, která je ovládaná krajem nebo obcí.

Starosta Police nad Metují Jiří Škop (ODS) porušení volebního zákona odmítl. "Podle našeho názoru o porušení volebního zákona nešlo, neboť se jednalo o odvysílání žádosti o podporu jednoho z kandidátů v rámci druhého kola. Stejný prostor by dostal i druhý kandidát, ale ten nás nepožádal," citoval Škopa server.

Borůvka případ označil za politováníhodný. "Jestli byl porušen zákon, tak nechť konají orgány činné v trestním řízením, kterým to přísluší. Ale jestli někde někdo z veřejné správy zneužije svého postavení a poruší zákon ve prospěch druhé osoby, tak samozřejmě to je špatně," uvedl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pexels | Pixabay

Štítky ČR, volby, kriminalita, senát, ODS, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie prověřuje volební agitaci v rozhlasu v Polici nad Metují pro Červíčka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.