Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Úterý 24. září 2024  |  Svátek má Jaromír
Bez reklam

ANO se v hradeckém kraji dohodlo s HLASEM. Jednat chtějí se Silnými lídry

V Královéhradeckém kraji vítězné hnutí ANO se dnes dohodlo na společném postupu s koalicí Hlas samospráv, kterou tvoří SOCDEM, Společně pro kraj a Rozvíjíme Hradec. Dohromady mají 21 ze 45 křesel v zastupitelstvu. O vytvoření krajské koalice chtějí jako jeden blok jednat s koalicí Silní lídři pro kraj, kterou vede hejtman Martin Červíček (ODS). Po jednání to novinářům řekli lídr ANO Petr Koleta a předseda krajské SOCDEM Jan Birke. ANO má 18 mandátů, HLAS tři a Silní lídři 13.

V hradeckém kraji se rozdalo několik odpadových Oskarů. Jaká města tří nejlépe?

V osmi větších obcích Královéhradeckého kraje se podařilo snížit produkci směsného odpadu pod 150 kilogramu na obyvatele. Tento úspěch vede ke zlepšení životního prostředí a zvyšuje povědomí o recyklaci. Výsledky přinesla anketa Odpadového Oskara...

"Do dalších jednání s námi půjde HLAS samospráv, budeme vystupovat v počtu 21," řekl Koleta. Jednání se Silnými lídry, které tvoří ODS, KDU-ČSL a Východočeši, by se podle něj mohlo odehrát v pátek. První jednání, které vedlo samo ANO se Silnými lídry v pondělí, skončilo bez dohody. Podle Silných lídrů ANO dalo neakceptovatelnou nabídku.

Jednání s HLASEM dopadlo podle Kolety úspěšně. "Shodli jsme se na programu. Chceme začít tvořit koalici, která bude schopná vládnout v kraji," řekl. Rozdělení pozic a personální obsazení rady ANO s HLASEM podle něj neřešily. Dohodu o společném postupu má ANO s HLASEM podle Kolety ústní stvrzenou rukoudáním, písemnou dohodu neuzavíraly.

Birke výsledek dnešního jednání označil za předběžnou koaliční dohodu. Koleta je podle něj nezpochybnitelným kandidátem na hejtmana. "Jakékoliv diskuse o tom, že by to byl současný hejtman Martin Červíček, jsou liché," uvedl Birke. Věří, že dohoda se Silnými lídry na krajské koalici nastane.

Do zastupitelstva se ještě dostala ziskem šesti mandátů Čtyřkoalice, kterou tvoří STAN, TOP 09, HDK a LES. Ta již dříve řekla, že do krajské koalice s ANO nevstoupí. Tři mandáty má uskupení SPD, Trikolora, PRO a Svobodní. Koalice Stačilo!, kterou tvoří KSČM a Česká strana národně sociální, má dvě křesla.

Strany dosud vládnoucí v Královéhradeckém kraji většinovou koalici neutvoří. Piráti se do zastupitelstva nedostali a zbývající vládní strany seskupené v Silných lídrech pro kraj a ve Čtyřkoalici dohromady získaly 19 mandátů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, volby, ANO, kraje, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANO se v hradeckém kraji dohodlo s HLASEM. Jednat chtějí se Silnými lídry  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.