Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

V hradeckém kraji se rozdalo několik odpadových Oskarů. Jaká města tří nejlépe?

V osmi větších obcích Královéhradeckého kraje se podařilo snížit produkci směsného odpadu pod 150 kilogramu na obyvatele. Tento úspěch vede ke zlepšení životního prostředí a zvyšuje povědomí o recyklaci. Výsledky přinesla anketa Odpadového Oskara 2024, kterou pořádá společnost Arnika.

Královéhradecký kraj slaví úspěchy v oblasti odpadového hospodářství. „Osobní angažovanost obcí a měst v recyklaci a odpadovém managementu přináší výsledky. Města jako Kostelec nad Orlicí, Nový Bydžov, Broumov, Dvůr Králové nad Labem a Vrchlabí, se zařadila mezi přední v boji proti odpadu,“ napsal novinářům mluvčí společnosti Arnika Luboš Pavlovič.

Červený Kostelec, známý svou nízkou produkcí směsného odpadu, zavádí nové systémy, včetně třídění odpadu přímo u domácností. Stejný přístup zvolilo i město Hronov, zatímco Třebechovice systém PAYT opustily po změně legislativy. Přesto se jim daří udržovat nízkou produkci odpadů.

Javornice vyniká v recyklaci, kde dokáže vytřídit 60 procent odpadů, což je výsledek kombinace pytlového sběru a efektivního systému poplatků. Podobně na tom jsou obce Hajnice a Kvasiny, které výrazně snížily množství směsného komunálního odpadu, a to díky systému poplatků na hlavu.

„Ačkoliv Dolní Brusnice se obav z vyšší administrativy vzdala systému založeného na množství produkovaného odpadu, stále si udržuje stabilní množství odpadů,“ dodává Pavlovič.  Tento trend následuje i Horní Brusnice.

Obce Mokré, Nový Hrádek, Červený Kostelec a Dvůr Králové nad Labem, které byly již dříve oceněny v kategorii trvalého ocenění, pokračují v nastolených trendech a jsou vzorem pro ostatní.

Hodnocení v obcí v Královéhradeckém kraji:

obce do 1000 obyvatel

  1. Dolní Brusnice – 393 obyvatel – 66,0 kg/ob
  2. Horní Brusnice - 438 obyvatel – 70,2 kg/ob
  3. Blešno – 451 obyvatel – 72,0 kg/ob

obce od 1001 do 5000 obyvatel

  1. Javornice – 1109 obyvatel – 80,5 kg/ob
  2. Hajnice - 1115 obyvatel - 98,9 kg/ob
  3. Kvasiny - 1578 obyvatel - 110,5 kg/ob

obce nad 5000 obyvatel

  1. Červený Kostelec – 8326 obyvatel – 124,2 kg/ob
  2. Hronov – 6096 obyvatel – 138,2 kg/ob
  3. Třebechovice pod Orebem - 5848 obyvatel - 140,5kg/ob

Ohodnoť článek

Foto se svolením neziskové organizace Arnika

Štítky Královéhradecký kraj, odpad, Červený Kostelec, recyklace, Dvůr Králové nad Labem, Hronov, Třebechovice pod Orebem, Javornice, Hajnice, Kvasiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji se rozdalo několik odpadových Oskarů. Jaká města tří nejlépe?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.