Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Úterý 24. září 2024  |  Svátek má Jaromír
Bez reklam

Náchod si zafixoval cenu elektřiny a plynu na dva roky

Město Náchod podniklo důležitý krok k zajištění energetické stability pro své úřady a městské organizace. Na období od ledna 2025 do prosince 2026 si Náchod zajistil dvouletou dodávku elektřiny a zemního plynu nákupem na Českomoravské komoditní burze Kladno.

Pro pokrytí provozu městských organizací a úřadu město zajistilo dodávky 4 gigawatthodin (GWh) elektřiny a 2,3 GWh zemního plynu. Tento nákup na komoditní burze přináší výhodu stabilních cen energií, což je v době rostoucí volatility na energetických trzích klíčové pro efektivní hospodaření města. „Po skončení vládních opatření na řešení energetické krize, tedy zastropování cen, jsme zůstali v roce 2024 na spotových cenách. Tato strategie byla evidentně správná, spotové ceny jsou letos nižší než ceny loňských fixací, takže zaplatíme odhadem o 4 až 5 milionů méně“, vysvětlila Zuzana Součková, vedoucí odboru správy majetku města Náchoda. 

Na následující dva roky náchodská radnice ceny energií už raději zafixovala. Dodavatelem elektřiny bude společnost EP Energy Trading a plyn bude dodávat firma Pražská plynárenská. „Akutní energetická krize je sice už zřejmě za námi, ale ceny energií stále zůstávají daleko vyšší, než jsme byli dříve zvyklí. A mnohem více je také rizik, např. ukončení tranzitu plynu přes Ukrajinu, situace na Blízkém východě, nebo opatření vyplývající z evropského Green Dealu. Proto převažují scénáře, které očekávají spíše růst cen, a proto jsme si ceny elektřiny a plynu na další dva roky už raději zafixovali“, doplnil starosta Náchoda Jan Birke.

Ohodnoť článek

Foto Se souhlasem města Náchod

Štítky Náchod, fixace, cena, energie, burza, Kladno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náchod si zafixoval cenu elektřiny a plynu na dva roky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.