Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Úterý 24. září 2024  |  Svátek má Jaromír
Bez reklam

Národní park počítá škody po povodních. Zničená je třetina dřeva, která se měla letos vytěžit

První odhady škod z víkendového deště a větru jsou alarmující. V lesích regionu bylo poničeno přibližně 28 000 m³ dřevní hmoty, což představuje téměř jednu třetinu plánovaných ročních těžeb. Nejhůře jsou na tom lesy v okolí Horního Maršova, Světlé a Černé hory, kde místy došlo k soustředěné kalamitě s objemem větším než 100 m³ na jednotlivých lokalitách.

Značné škody zasáhly i lesní, zejména štěrkové, cesty. Poškozeno bylo několik kilometrů těchto cest, zejména v místech s velkým sklonem. „Opravy menších cest začnou ihned po přípravě výběrových řízení a výběru dodavatelů, zatímco hlavní trasy by měly být znovu přístupné do konce tohoto týdne,“ uvádí na webu KRNAPu mluvčí parku Radek Drahný.

Plány na opravu a úklid uvádějí, že většina dřevní hmoty zůstane v lesích přes zimu, což pomůže minimalizovat dopady na ekosystém. Vzhledem k riziku pádů dalších stromů a nestabilní situaci v lesích vedení města apeluje na turisty, aby byli v příštích dnech při návštěvě lesů mimořádně opatrní a vyhýbali se zavěšeným či poškozeným stromům.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením KRNAP

Štítky les, národní park, povodeň, dřevo, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní park počítá škody po povodních. Zničená je třetina dřeva, která se měla letos vytěžit  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.