Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

VOLBY 2024: Po osmi letech bude vedení kraje bez Pirátů. Zastupitelstvo jim uniklo o procento

Česká strana pirátská získala ve volbách v Královéhradeckém kraji jen 3,96 procenta hlasů a po osmi letech nebude zasedat v zastupitelstvu kraje. V končícím volebním období jsou Piráti součástí krajské vládní koalice. Podle lídra kandidátky pro krajské volby a prvního náměstka hejtmana pro investice, inovace a IT Pavla Bulíčka má neúspěch několik příčin. Například se podle něj negativně projevila nízká volební účast.

"Druhou věcí je spojování krajských voleb s celostátní politikou, což jsme se snažili rozbít třeba tím, co se nám podařilo udělat na kraji. Bohužel to asi všichni voliči nereflektovali," řekl Bulíček.

ANKETA: Jak jste spokojeni s výsledkem voleb v Královéhradeckém kraji?

Voliči rozhodli o tom, kdo by měl vést Královéhradecký kraj v následujících čtyřech letech. Podobně jako u posledních krajských voleb vyhrálo hnutí ANO. Letos je však ve výhodné vyjednávací pozici, jelikož ostatní strany nedokáží sestavit...

Krajské volby v kraji vyhrálo opoziční hnutí ANO s 18 mandáty v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Na druhém místě skončili Silní lídři pro kraj (ODS, KDU-ČSL, Východočeši) se 13 mandáty. Čtyřkoalice, kterou tvoří STAN, TOP 09, HDK a LES, získala šest mandátů. Koalice HLAS samospráv, kterou tvoří SOCDEM, Společně pro kraj a Rozvíjíme Hradec, získala tři mandáty. Tři mandáty má i uskupení SPD, Trikolora, PRO a Svobodní. Koalice Stačilo!, kterou tvoří KSČM a Česká strana národně sociální, má dvě křesla. Volební účast byla 34,22 procenta

Podle politologa z Univerzity Hradec Králové Jana Květiny krajští pirátští aktéři doplatili na nepříliš úspěšnou vládní angažovanost pirátské strany ve vládnoucí pětikoalici na celostátní úrovni i nepřesvědčivost vlastní krajské kampaně. "Královéhradečtí Piráti byli sice pevným pilířem končící krajské koalice, ale jejich nasazení k voličům příliš neproniklo," uvedl Květina.

Podle něj bylo i rizikem jít do voleb v kraji samostatně. "Specifická a samostatná pirátská značka funguje čím dál tím méně," uvedl Květina, podle kterého už formování předvolebních uskupení v kraji naznačovalo, že zaručený úspěch budou mít kromě dominujícího hnutí ANO pouze koaliční spolupráce.

Největší vliv měli Piráti v končícím volebním období 2020 až 2024, ve vedení kraje jsou za ně Pavel Bulíček, Arnošt Štěpánek a Adam Valenta. V pořadí třetí Piráti v krajských volbách v roce 2020 získali přes 14 procent hlasů a získali sedm zastupitelů.

Ve volbách v roce 2020 zvítězila koalice ODS, STAN a Východočeši s 12 mandáty. Druhé hnutí ANO získalo také 12 mandátů. Třetí Piráti získali sedm zastupitelů. Po čtyřech mandátech získaly koalice ČSSD a Zelených, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a koalice Spojenci pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). Dva mandáty měla SPD. Krajskou vládu vytvořili koalice ODS, STAN a Východočeši, Piráti, Koalice pro Královéhradecký kraj a Spojenci pro Královéhradecký kraj, hejtmanem se stal Martin Červíček (ODS). Voleb se před čtyřmi lety zúčastnilo 41,01 procenta voličů.

V krajských volbách v roce 2016 kandidovali Piráti v koalici se Stranou zelených pro Královéhradecký kraj, když tato koalice získala 5,3 procenta a Piráti dosáhli na jednoho zastupitele. Piráti byli tehdy v opozici.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Pavla Bulíčka

Štítky ČR, volby, Piráti, kraje, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Po osmi letech bude vedení kraje bez Pirátů. Zastupitelstvo jim uniklo o procento  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.