Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

VOLBY 2024: Vítězem voleb je ANO. Petr Koleta trvá na postu hejtmana

Jednoznačným vítězem krajských voleb se v Královéhradeckém kraji stalo hnutí ANO 2011. Již včera se uskutečnilo první jednání dvou nejsilnějších subjektů, ANO se SILNÝMI LÍDRY pro kraj, v jejichž čele stojí dosavadní hejtman Martin Červíček.

Krajské volby v Královéhradeckém kraji vyhrálo hnutí ANO s necelými 35 procenty, za což získají 18 mandátů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Na druhém místě jsou SILNÍ LÍDŘI pro kraj (ODS,KDU-ČSL, Východočeši), kteří mají necelých 27 procent – ty promění na 13 mandátů.

Následuje Čtyřkoalice STAN, TOP09, LES a HDK s 12 procenty, která získá v zastupitelstvu šest křesel. Tři mandáty získala koalice HLAS samospráv (SOCDEM, Společně pro kraj a Rozvíjíme Hradec).

„Před půl rokem jsme oznámili kandidaturu, vytvoření HLASU samospráv pro spravedlivý rozvoj Královéhradeckého kraje, a s výsledkem jsme spokojení, je to úspěch na absolutně nový subjekt na královéhradecké politické scéně a uvidíme, co bude dál, v rámci jednání,“ řekl Hradecké Drbně Jiří Štěpán (SOCDEM), lídr kandidátky HLASU samospráv.

Uskupení SPD, Trikolora, PRO a Svobodní získali ve volbách také tři křesla. A jako poslední se do krajského zastupitelstva dostala koalice Stačilo! (KSČM, Česká strana národně sociální) se dvěma křesly.

Velký debakl utrpěli ve volbách Piráti, kterým doposud patřilo v zastupitelstvu sedm křesel. Neobhájili však ani jedno.

Vítěz voleb, Petr Koleta (ANO), doufá, že tentokrát se už nikomu nepodaří hnutí ANO obejít: „Konečně se dočkáme i v našem kraji normálního povolebního vyjednávání o programu a ne toho, jak někoho obejít,“ uvedl pro Hradeckou Drbnu.

Petr Koleta chce o koalici jednat nejprve se SILNÝMI LÍDRY pro kraj. První setkání s dosavadním hejtmanem a jedničkou kandidátky SILNÝCH LÍDRŮ, Martinem Červíčkem, se uskutečnilo už včera.

„Jednání probíhalo v přátelském duchu. Chtěl bych podotknout, že šlo o zdvořilostní návštěvu. Pan Červíček mi přišel pogratulovat,“ zhodnotil Koleta. Odchod Martina Červíčka však napovídal opaku. Jakékoli vyjádření odmítl a místo schůzky urychleně opustil.

Z výsledků voleb je zřejmé, že povolební vyjednávání nebude pro současného hejtmana jednoduchou záležitostí. Pokud se bude chtít udržet ve vedení kraje, nezbude mu nic jiného, než uzavřít spojenectví s ANO. V takovém případě by se ale nejspíš nestal hejtmanem.

„Kandiduji z prvního místa, takže chci být hejtmanem. Na tomto postu si trvám,“ řekl redakci Koleta s tím, že výsledek voleb dává dost jasně najevo, kdo by se měl stát příštím hejtmanem.

Podle výsledků voleb není současné vedení kraje schopno vytvořit novou vládní koalici bez hnutí ANO. Pokud by se spojili SILNÍ LÍDŘI pro kraj, Čtyřkoalice a HLAS samospráv, stále chybí jeden mandát pro získání většiny. Martin Červíček totiž už v minulosti uvedl, že si nedovede představit jakoukoli variantu spolupráce s hnutím SPD a koalice Stačilo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky ANO 2011, Petr Koleta, volby, Martin Červíček, Královéhradecký kraj, koalice, výsledky voleb, zastupitelstvo, hejtman, jednání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Vítězem voleb je ANO. Petr Koleta trvá na postu hejtmana  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.