Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Věž kaple v Cerekvici na Jičínsku dostane barokní báň, řekli lidé v referendu

Lidé v Cerekvici nad Bystřicí na Jičínsku se v referendu vyslovili pro obnovu střechy věže kaple Zvěstování Panně Marii do barokní podoby ve stylu báně s lucernou. Obec to dnes oznámila na svém webu. Původní barokní střechu věže s bání a lucernou v roce 1854 smetla vichřice. Při následné opravě ji nahradila jednoduchá takzvaná stanová střecha. Střechu kaple, která je v majetku obce, Cerekvičtí za pomoci dotací od státu a kraje opravují postupně od roku 2022 a oprava střechy zvonové věže ji má završit.

V referendu, které se konalo v pátek a dnes, lidé odpovídali na otázku, zda souhlasí s tím, aby střecha věže byla obnovena do původní barokní podoby ve stylu báně s lucernou. Na základě výsledku referenda nechá obec zpracovat projekt na opravu střechy věže a bude také shánět stanovisko památkářů a stavební povolení, řekl starosta Milan Tobolka (nezávislý).

Referendum je platné a jeho výsledek je závazný. Pro obnovu věže do původní podoby se vyslovilo 173 lidí, tedy 27 procent všech oprávněných voličů v obci. Proti se vyslovilo 82 lidí. Volební účast byla 42 procent. Obec má asi 780 obyvatel.

Vedení obce k referendu přistoupilo proto, že obnovou střechy do původní podoby s bání se zásadně změní vzhled památky a také panorama obce. Důležitou roli hrálo i finanční hledisko, protože stavba báně má podle odhadů přijít asi na devět milionů korun bez DPH, zatímco obnova střechy v původní podobě by stála kolem dvou milionů korun.

Obec na střeše kaple zatím udělala první a druhou etapu celkem asi za pět milionů korun. Nyní řemeslníci pracují na třetí etapě na 3,2 milionu korun a na rok 2025 obec chystá čtvrtou etapu. "Oprava střechy na samotné kapli by mohla přijít asi na deset milionů korun," řekl starosta Milan Tobolka (nezávislý). Závěrečná fáze opravy zahrnuje opravu střechy věže, a pokud by šlo vše hladce, mohla by přijít na řadu v letech 2026 až 2027.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením obce Cerekvice nad Bystřicí

Štítky referendum, kaple, střecha, okres Jičín, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věž kaple v Cerekvici na Jičínsku dostane barokní báň, řekli lidé v referendu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.