Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

VOLBY: Jak správně volit v krajských a senátních volbách?

Volby do krajských zastupitelstev se konají již tento víkend. Lidé budou vybírat nové zastupitelstvo a zároveň i kandidáta, kterého by chtěli na postu hejtmana. Volební místnosti se otevřou v 14:00. Jak správně odvolit, abychom si hlas nezneplatnili?

Do krajských voleb se volí takzvaným poměrným systémem, ve kterém je třeba překonat minimálně pětiprocentní hranici. Voliči vybírají z kandidátek politických stran, hnutí, ale také celých koalic. V Královéhradeckém kraji vybíráme ze 13 politických subjektů a zároveň z 488 kandidátů, kteří chtějí usednout na hejtmanské křeslo.

Při vstupu do volební místnosti se volič prokáže občanským průkazem. Od volební komise dostane prázdnou obálku a odebere se za plentu. Tam vybere hlasovací lístek politického subjektu, kterému chce udělit hlas. Nad rámec může rozdat nejvýše čtyři preferenční hlasy. Pokud z nějakého důvodu volič nemá hlasovací lístky, sadu dostane od volební komise.

Voliči jsou povinni volit ve volební místnosti daného okrsku. Výjimku mají pouze ti, kteří si zažádali o takzvaný voličský průkaz. V tu chvíli mohou navštívit libovolnou volební místnost. Podmínkou však zůstává, že voličský průkaz musí volič předložit komisi.

Souběžně s volbou krajských zastupitelstev budou lidé na Náchodsku vybírat i zástupce v senátních volbách. V případě, že z prvního kola nevzejde jasný vítěz, bude se konat kolo druhé, a to ve dnech 27. a 28. září.

V tomto případě volič udělí hlas tím, že celý hlasovací lístek vloží do prázdné obálky (odlišné od volby do krajských zastupitelstev). Žádné preferenční hlasy se v tomto případě neudělují. V Královéhradeckém kraji voliči vybírají ze tří kandidátů.

Ohodnoť článek

Foto Petr Bezděk

Štítky senátní volby, volební místnost, hlasovací lístek, Královéhradecký kraj, zastupitelstvo kraje, okres Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY: Jak správně volit v krajských a senátních volbách?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.