Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

V hradeckém kraji je kvůli povodním přestěhovaná jedna volební místnost

V Královéhradeckém kraji je kvůli povodním přestěhovaná jedna volební místnost, a to v Teplicích nad Metují na Broumovsku v okrese Náchod. Obyvatelé města tak budou výjimečně volit pouze ve dvou z celkem tří obvyklých míst ve městě. Problém by to znamenat nemělo.

Broumovsko bylo víkendovými povodněmi nejvíce zasaženou oblastí v kraji. "Měli jsme vyplavenou jednu volební místnost, a to hasičárnu. Už to máme vyřešené, okrsek se stáhne na radnici, takže tam budou volit dva okrsky místo jednoho. Každý okrsek tam bude mít svoji místnost a volební komisi, tedy počet okrsků u nás zůstává stejný," řekl místostarosta Antonín Novotný.

V Teplicích nad Metují, kde žije přes 1700 obyvatel, jsou tři volební okrsky, a to Zdoňov a Horní a Dolní Teplice. "V Dolních Teplicích je zmíněná hasičárna. Problém by to představovat nemělo, na radnici to je nějakých 200 až 300 metrů," řekl Novotný.

Broumovsko zasáhla místy až padesátiletá voda. Zastavěné oblasti velká voda zasáhla spíše okrajově. Pod vodou se ocitly například části Teplic nad Metují, Meziměstí, Broumova nebo Otovic, kde řeka Stěnava v neděli dosáhla dokonce extrémního povodňového stupně. Situace v kraji se začala uklidňovat v noci na pondělí.

Voda v Otovicích zaplavila hlavně silnice a sklepy domů. "U nás se volí na obecním úřadě, který zaplaven nebyl, takže nic mimořádného. Těžko ale říci, jestli budou volby obyvatele obce, které velká voda zasáhla, vůbec zajímat," řekl starosta Otovic Petr Novák.

Otovice, obec s 335 obyvateli, zasáhla zhruba padesátiletá voda. Voda zaplavila asi jednu čtvrtinu obytné části obce a co se týká zaplavených sklepů, to se týkalo asi tří čtvrtin vesnice, uvedl starosta. Škody na obecním majetku jsou podle něj odhadem v řádech statisíců korun, na soukromém vyšší.

V Královéhradeckém kraji je 918 volebních okrsků, z toho 181 v okrese Náchod. "V našem kraji by neměl být nikde problém, dokonce ani na povodněmi zasaženém Broumovsku. Počet okrsků zůstává stejný, v jednom případě, v Teplicích nad Metují, došlo pouze ke změně místa," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se souhlasem HZS Královéhradeckého kraje

Štítky volby, Teplice nad Metují, voda, záplava, povodeň, ČR, místnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji je kvůli povodním přestěhovaná jedna volební místnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.