Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Labe na hradeckém soutoku má přes tři a půl metru, v ohrožení jsou Svinary

V Hradci Králové stoupá Labe, na soutoku platí třetí stupeň povodňové aktivity. Labe tady má výšku 360 cm, během noci vyskočila hladina o desítky centimetrů. S obavami vyhlíží počasí i obyvatelé hradeckých Svinar.

Na soutoku Labe a Orlice byl dnes ráno vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity. S ohledem na to byl zvýšen monitoring oblastí kolem Fakultní nemocnice HK a v zahrádkářské kolonii na levém břehu Labe. I pro tuto oblast má město připraveno stovky ochranných pytlů s pískem a speciálních vaků.

V ohrožení jsou i Svinary v souvislosti s kulminací Orlice. V chatové osadě došlo k částečnému vylití řeky. "Od ranních hodin zde probíhá zásah dobrovolných hasičů ze Svinar. Probíhá rozmístění stovky ochranných pytlů s pískem, které mělo město v oblasti naskladněné. Další budou do oblasti postupně dopravovány. Břehy Orlice ve Svinarech jsou pod pravidelným monitoringem povodňové hlídky městské policie," uvedla na webu města mluvčí Kateřina Rohlíčková.

Technické služby Hradec Králové uzavřely stezku pod Tyršovým mostem na Labi. Zvýšený dohled povodňové hlídky je také v ulici K Labi a v blízkosti slepého ramene Labe v Třebši.

Ve Špindlerově mlýně Labe kleslo  ze třetího na první povodňový stupeň.  Klesá i Stěnava na Náchodsku, zatím ale zůstává třetí stupeň, stejně tak v Otovicích. Ohrožení platí i na Labi v profilu Stanovice. 

Tisíce východočeských domácností jsou stále bez proudu. "V Královéhradeckém kraji evidujeme 18 poruch na vedení vysokého napětí, což znamená  3 300 domácností bez energie, k těm nejpostiženějším oblastem patří Trutnovsko směrem na Semily, Náchodsko, , Hradecko. V Pardubickém kraji evidujeme 4 poruchy na vedení vysokého napětí, 534 domácností bez energie," potvrdila Hradecké Drbně mluvčí ČEZ pro Východní Čechy Šárka Lapáčková Beránková.

V Krkonoších v noci napršelo přes třicet milimetrů srážek. Nyní by se dešťové pásmo mělo přesouvat na západ, hlavně do oblasti Šumavy a Novohradských hor. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se souhlasem města Hradec Králové

Štítky voda, soutok, povodňový stupeň, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Labe na hradeckém soutoku má přes tři a půl metru, v ohrožení jsou Svinary  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.