Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Lidé v hradeckém kraji čeká sanace studen a vysoušení objektů. Jaká jsou základní pravidla?

Po víkendových záplavách v Královéhradeckém kraji bude jedna z prioritních úloh sanace studní a důkladné vysoušení objektů. Tato opatření jsou klíčová pro obnovu bezpečného a zdravého prostředí.

Sanace studní má přísná pravidla

Sanaci studní je třeba věnovat maximální pozornost, jelikož voda kontaminovaná po záplavách může představovat vážné zdravotní riziko. Prvním krokem je důkladné mechanické vyčištění vnějších stěn studny a čerpacích zařízení od bahna a nečistot. Po očištění je nutné studnu kompletně vyčerpat pořádně zkontrolovat. „Zjištění přítomnosti jedovatých plynů a dostatečného množství kyslíku na dně studny je nezbytné pro bezpečný další postup,“ uvádí ve zprávě Státního zdravotního ústavu MUDr. František Kožíšek.

Veškeré vnitřní stěny studny, čerpací zařízení a dno je poté potřeba pečlivě očistit, nejlépe kartáčem nebo tlakovou vodou, a omýt roztokem desinfekčního prostředku, jako je například chlornan sodný. Po dezinfekci je nutné studnu opět vyčerpat a nechat naplnit čistou vodou, dokud voda nevykazuje známky čistoty. Konečná dezinfekce a laboratorní testy vody určí, zda je voda zdravotně nezávadná a studna opět použitelná.

Vysoušení objektů musí probíhat systematicky

Vysoušení objektů je stejně důležité jako sanace studní, neboť vlhkost může vést k růstu plísní a dalším strukturálním poškozením. Nejdříve je třeba odstranit všechny nečistoty a nánosy bahna. Veškeré zasažené předměty, které nelze účinně vyčistit a dezinfikovat, je doporučeno zlikvidovat.

„Vysoušení by mělo probíhat systematicky; od horních pater směrem dolů. Pro urychlení procesu je vhodné použít vysoušecí zařízení a zároveň zajišťovat dostatečné větrání pro přívod čerstvého vzduchu,“ dodává Kožíšek.

Doprovodná hygienická opatření

Během sanace a vysoušení je nezbytné dodržovat základní hygienická pravidla. Pravidelné mytí a dezinfekce rukou, používání ochranných pracovních pomůcek jako jsou rukavice a nepromokavá obuv, a bezpečné manipulace s potravinami jsou základem pro ochranu zdraví. „V případě jakýchkoliv příznaků onemocnění je důležité okamžitě vyhledat lékařskou pomoc,“ varuje Kožíšek.

Tato opatření pomohou zajistit, že oblasti postižené záplavami se rychle a bezpečně vrátí do normálního stavu, minimalizují riziko zdravotních komplikací a umožní obyvatelům bezpečně obnovit své domovy a další objekty.

Ohodnoť článek

Foto mh-grafik | Pixabay

Štítky studna, sušení, Sanace, Královéhradecký kraj, dezinfekce, povodeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v hradeckém kraji čeká sanace studen a vysoušení objektů. Jaká jsou základní pravidla?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.