Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

V hradeckém kraji platí osm třetích povodňových stupňů. 25 tisíc domácností je bez proudu

V Královéhradeckém kraji platí povodňové varování na 18 místech, s nejvyšším, třetím stupněm povodňové aktivity na osmi lokalitách. Podle informací z webu Povodí Labe, tato situace ovlivňuje oblasti kolem Labe a Orlice.

Kritické úseky zahrnují Labi na Labské přehradě, ve Vestřevi a pod Les Královstvím u Dvora Králové nad Labem, dále na Orlici v Týništi nad Orlicí, a na Úpě v Trutnově a Stěnavě v Meziměstí a Otovicích.

Druhý povodňový stupeň byl ráno zaznamenán ve Špindlerově Mlýně na Labi, na Úpě ve Zliči, na Metuji v Maršově nad Metují a v Krčíně v Novém Městě nad Metují, a na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí. První stupeň byl hlášen na Úpě v Horním Maršově, na Metuji v Hronově, na Divoké Orlici v Orlickém Záhoří a Kostelci nad Orlicí, a na Labi v Hradci Králové pod soutokem Labe a Orlice.

Meteorologové předpovídají pro Královéhradecký kraj zatažené počasí s deštěm odpoledne, se silným severozápadním větrem, který odpoledne oslábne. Nejnižší teploty se očekávají na horách, kde společně s deštěm bude foukat silný vítr o rychlosti až 70 km/h.

Na východě Čech je několik desítek tisíc lidí bez proudu

V Královéhradeckém a Pardubickém kraji se tisíce lidí probudily do rána bez elektrické energie. Podle energetiků bylo v sedm hodin ráno v Královéhradeckém kraji bez proudu 25 tisíc domácností. „Během noci jsme v Královéhradeckém kraji evidovali 28 poruch na vedení vysokého napětí,“ napsala Hradecké Drbně mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

Kalamitní stav trvá, zejména kvůli poruchám v okresech Náchod a Trutnov. V sobotu odpoledne bylo bez proudu 9,5 tisíc domácností. Nejvíce zasažené oblasti zahrnují Trutnovsko, Náchodsko a Hradecko v Královéhradeckém kraji a Pardubicko, Chrudimsko a okolí Chocně v Pardubickém kraji.

ČEZ intenzivně pracuje na odstraňování poruch. "V terénu je nasazeno maximální množství pracovníků, včetně externích firem. Posílili jsme poruchové čety i pracoviště dispečinku a call centra," doplnila mluvčí.

Zákazníci mohou poruchy hlásit prostřednictvím bezplatné kontaktní linky 800 850 860 nebo přes mobilní aplikaci PROUD. Další informace jsou dostupné na webu www.cezdistribuce.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Trčka Jiří

Štítky Královéhradecký kraj, Česko, Labe, Úpa, Pardubický kraj, Orlice, okres Trutnov, okres Náchod, Trutnov, Metuje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji platí osm třetích povodňových stupňů. 25 tisíc domácností je bez proudu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.