Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Situace v hradeckém kraji je lepší než se očekávalo, povodňové stupně na 17 místech

Povodňová situace v Královéhradeckém kraji byla k 15:00 výrazně lepší oproti předpokladu. Například v Krčíně v Novém Městě nad Metují, kde hrozila padesátiletá voda, meteorologové negativní předpovědi odvolali.

Labská přehrada pod Špindlerovým Mlýnem je dostatečně prázdná a nepředpokládá se odtok vyšší než 100 metrů krychlových, což je bezpečné pro okolí řeky v nižších oblastech, vyplynulo z informací odpolední krajské povodňové komise. Intenzivnější srážky se nadále očekávají v Krkonoších a Orlických horách.

Povodňové stupně v kraji platily k 15:20 na 17 místech, z toho třetí stupeň povodňové aktivity, stav ohrožení, na sedmi, druhý stupeň na pěti stejně jako první stupeň.

Stav ohrožení na horním Labi platil odpoledne pod přehradou Labská ve Špindlerově Mlýně a také výše proti proudu. Třetí stupeň na přehradě ve Špindlerově Mlýně souvisí s jejím upouštěním. Stav ohrožení platil také na Labi ve Vestřevi, pod přehradou Les Království u Dvora Králové nad Labem, dále na řece Úpě v Trutnově v Horním Starém Městě a na Stěnavě v Meziměstí a v Otovicích.

Druhý povodňový stupeň platil v Horním Maršově, ve Zliči, také na Labi ve Stanovicích, na Orlici v Týništi nad Orlicí, na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí. První stupeň překročila hladina Metuje v Maršově nad Metují, Krčíně v Novém Městě nad Metují, Divoká Orlice v Orlickém Záhoří, v Kostelci nad Orlicí a Labe v Hradce Králové pod soutokem Labe a Orlice, vyplynulo z informací na webu Povodí Labe k 15:20.

Starosta největšího krkonošského střediska Špindlerův Mlýn, kde platí stav ohrožení, doporučil návštěvníkům, aby dnes opustili město. Labe, které má kulminovat v neděli ráno, by mohlo zkomplikovat průjezd na hlavní silnici mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem.

Podle mluvčího krajských hasičů Zbyňka Voříška hasiči k 15:00 nemuseli zasahovat u plošných rozlivů řek do obydlených oblastí. Problémy s velkou vodou přesto jsou, například ve Zdoňově na Broumovsku kvůli přelivu vody z rybníku poblíž obce, evakuovali ve spolupráci s obcí 11 rodinných domů. Hasiči vyjíždějí převážně k odstraňování popadaných stromů a větví vlivem silného větru na podmáčené půdě. Na některých místech jsou uzavřené silnice, popadané stromy komplikovali i železniční dopravu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky HZS, povodně, řeka, hladina, ČR, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace v hradeckém kraji je lepší než se očekávalo, povodňové stupně na 17 místech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.