Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Starosta doporučuje návštěvníkům Špindlerova Mlýna, aby opustili středisko

, aktualizováno 14. září 2024, 13:03

Starosta Špindlerova Mlýna doporučil návštěvníkům, aby dnes opustili toto známé krkonošské horské středisko. Existuje riziko, že se Labe mezi Špindlerovým Mlýnem a Vrchlabím vyleje z koryta a hlavní přístupová silnice do střediska bude obtížně průjezdná. Labe ve Špindlerově Mlýně by mohlo kulminovat v neděli ráno, řekl dnes starosta Špindlerova Mlýna Martin Jandura (Špindlerův Mlýn - město s vizí). Labe v největším krkonošském středisku přesáhlo hranice třetího stupně povodňové aktivity, tedy stavu ohrožení, a dál stoupá.

"S ohledem na to, že se mezi Špindlem a Vrchlabím může vylít voda ze břehů, doporučujeme, aby návštěvníci odjeli během dneška. Je to pouze doporučení pro jejich bezpečnost a pohodlí. Apeluji na ně, aby zvážili uvedená rizika, situace bude gradovat," řekl Jandura.

Nejohroženějším místem je provizorní most v lokalitě Michlův mlýn pod Špindlerovým Mlýnem, po kterém vede objížďka kvůli opravě nedalekého mostu. "Hrozí, že by most vlivem velké vody mohl utrpět újmu a tím by došlo k odříznutí Špindlerova Mlýna. Byla by přerušena hlavní pozemní komunikace mezi Špindlem a Vrchlabím. Nechci šířit poplašné zprávy, ale tento scénář není vyloučen. Situaci sledujeme, jsme v úzkém kontaktu s vedením kraje a stavebníky, kteří provizorní most zabezpečují," řekl Jandura. V případě nutnosti jsou podle něj vytipované náhradní trasy, které jsou ale hůře sjízdné.

Podle hejtmana Martina Červíčka (ODS) stavební firma provizorní most zpevňuje, aby Labe neohrozilo jejich stabilitu. "Děláme vše pro to, abychom hlavní přístupovou cestu do Špindlerova Mlýna udrželi průjezdnou a předešli kolapsu dopravy," uvedl hejtman. Provizorní most je součástí projektu rekonstrukce tzv. polských mostů mezi Špindlerovým Mlýnem a Vrchlabím.

Aktuální situace ve Špindlerově Mlýně je podle starosty složitá, ale ne kritická. Voda se většinou zatím drží v korytě, v ohrožených místech posilují ochranu před velkou vodou.

"Předpovědi se bohužel vyplňují. Není to jednoduché, nejhorší nás ale teprve čeká," řekl Jandura. Podle něj jsou všechny složky na místě, tedy hasiči, městská policie, horská služba nebo služby města. "Kde řeka hrozí vylitím, dávají zábrany, například u hotelu Hradec," řekl Jandura.

Stav ohrožení na horním Labi platil dopoledne pod přehradou Labská ve Špindlerově Mlýně a také výše proti proudu. Na první zmíněné stanici Labská začíná třetí stupeň povodňové aktivity platit od 100 cm, přičemž hladina Labe tam dosahovala v 10:00 úrovně 154 cm. Třetí stupeň tam souvisí s upouštěním přehrady. "Povodí Labe mne informovalo o dalším postupu, kdy budou průtok Labské přehrady pokud možno udržovat na 100 kubících za sekundu. Objem vody by pak Labská přehrada i přehrada Les Království měly zvládnout," uvedl Červíček.

Na druhém zmíněném profilu ve Špindlerově Mlýně hladina Labe dosahovala ve stejnou dobu úrovně 269 centimetrů, přičemž třetí stupeň povodňové aktivity tam začíná platit od úrovně 220 centimetrů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jaroslava Mrázková

Štítky Špindlerův Mlýn, povodeň, doporučen, starosta, předpověď, varování, déšť, počasí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starosta doporučuje návštěvníkům Špindlerova Mlýna, aby opustili středisko  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.