Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Škodu za několik milionů má na krku muž, který se staral o podvodné investice do kryptoměn

Hradecký rodák čelí vážným obviněním z podvodu a úvěrového podvodu. Podle policie, tiřcetiletý muž v první polovině loňského roku lákal investory na falešné sliby zhodnocení finančních prostředků prostřednictvím obchodování s kryptoměnami. Ve skutečnosti s nimi ale manipuloval a používal je pro vlastní obohacení.

Muž, který působil jako prokurista a intra trader jedné pražské obchodní korporace, nabízel až neuvěřitelných 1068% roční úrok. „Za pouhý půlrok takto získal od stovky lidí téměř 32 milionů korun,“ uvádí na webu policie mluvčí Iva Kormošová.

Přitom ale s penězi neobchodoval, místo toho je přesouval na účty mimo dosah klientů, a výnosy a provize vyplácel z vkladů nově přilákaných klientů.

Fiktivní identita a falešné záruky

Podle vyšetřovatelů si muž vytvořil fiktivní identitu a používal fotografii ruského občana jako svůj profilový obrázek. „Jako jediný společník firmy byl formálně zapsán občan EU, avšak všechna komunikace byla vedená pod falešnými jmény s padělanými odbornými certifikáty,“ dodává mluvčí. Firma navíc neměla žádné oprávnění k obchodování na finančním trhu.

V červenci 2022 byla činnost firmy nečekaně zastavena, webové stránky byly nedostupné a všechny komunikační kanály zrušeny, což klientům znemožnilo jakýkoli kontakt.

 Investované prostředky již nebyly vráceny, a škoda na 130 poškozených tak činí přes 12,7 milionů korun. „Kriminalisté v rámci vyšetřování zajistili na účtech firmy téměř 9 milionů korun,“ dodává mluvčí.

Muž je momentálně stíhán na svobodě a hrozí mu pět až deset let vězení. K jeho odsouzení došlo už dříve v roce 2019, kdy byl pravomocně odsouzen za podobný zločin k 30 měsícům odnětí svobody.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Policie ČR

Štítky investice, kryptoměna, škoda, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škodu za několik milionů má na krku muž, který se staral o podvodné investice do kryptoměn  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.