Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

V hradeckém kraji v obavách před extrémním počasím ruší některé akce

Některé víkendové akce pořadatelé v Královéhradeckém kraji kvůli výstraze před extrémním deštěm a větrem raději zrušili. Hejtmanství je připraveno v případě nutnosti svolat krizový štáb. Lidé by měli být opatrní zvláště na horách. Extrémní srážky hrozí na většině území Česka včetně hradeckého kraje od čtvrtka do neděle. Podle předpovědi může v této době místy spadnout víc než 300 milimetrů srážek, některé toky mohou dosáhnout stupně povodňové aktivity.

"S ředitelem Hasičského záchranného sboru konzultujeme všechny rozmary počasí a jejich následky. I v tomto případě mě ujistil, že hasiči jsou v pohotovosti v souvislosti s aktuální meteorologickou výstrahou. Uvidíme, jaká bude skutečná situace, a jsme připraveni aktivně jednat i v rámci krizového štábu našeho kraje," sdělil hejtman Martin Červíček (ODS).

Krizový štáb kraje tvoří kromě zástupců hejtmanství i představitelé hasičů, policie, armády, zdravotnických záchranářů, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Povodí Labe, hygieniků, meteorologů a dalších organizací.

Hasiči v kraji v souvislosti s výstrahou posílí služby na krajském operačním a informačním středisku. "Aktivovali jsme do pohotovosti i příslušníky oddělení ochrany obyvatelstva. Situaci monitorujeme a na případný vývoj jsme připraveni reagovat. Hasičský záchranný sbor je v kontaktu s vedením kraje," uvedl mluvčí krajských hasičů Zbyněk Voříšek. Podle něj hasiči také informovali o možných rizicích zástupce obcí s rozšířenou působností.

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) bude aktuální informace sdělovat na sociálních sítích. Mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný nabádá při pohybu po Krkonoších k opatrnosti a ke sledování aktuálních informací o počasí. "Doporučujeme v období, na které se vztahuje výstraha přes silným deštěm a větrem, omezit pěší turistiku a vyhýbat se lesním porostům z důvodu možného rozvodnění potoků a potoků a hrozby pádu stromů a větví," řekl Drahný.

Pořadatelé ruší kvůli výstraze před extrémním počasím některé víkendové akce. Například v Krkonoších se nebude konat Den Černé hory, původně plánovaný na sobotu. "Akce je zrušená s ohledem na ohlášené nepříznivé počasí. Plánovaný program by nebylo možné uskutečnit s ohledem na bezpečnost účinkujících," uvedla mluvčí SkiResortu Černá hora - Pec Zina Plchová. Černá hora je ve východních Krkonoších nad horským střediskem Janské Lázně na Trutnovsku.

V Krkonoších má být ve čtvrtek zataženo až oblačno, déšť, od západu by srážek mělo postupně ubývat. Nejvyšší denní teploty budou od šesti do deseti stupňů, nad hranicí 1000 metrů nad mořem šest až dva stupně nad nulou. V podhůří kraje budou nejvyšší denní teploty 9 až 12 stupňů, na horách a východě kraje v noci na čtvrtek a přes den může napadnout 20 až 40 milimetrů srážek.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, správa, voda, výstraha, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji v obavách před extrémním počasím ruší některé akce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.