Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Nemocnice v Jilemnici hledá firmu pro stavbu budovy s urgentním příjmem

Třípatrovou budovu, v níž bude také urgentní příjem a na střeše budou moci přistávat vrtulníky záchranářů, by za dva roky měla mít městská nemocnice v podkrkonošské Jilemnici. Společnost MMN, jež nemocnici provozuje, nyní hledá pro výstavbu takzvaného Pavilonu X dodavatele.

Odhadovaná cena stavební zakázky je 322,5 milionu korun bez daně. Nabídky mohou zájemci podávat do 30. září, vyplývá z údajů ve věstníku veřejných zakázek.

V historii jilemnické nemocnice jde o její nejnákladnější stavbu. "Z hlediska objemu jsme už takové stavby sice realizovali, to ale byla cenová hladina jinde. Takže z hlediska peněz to bude nejdražší stavba, která v nemocnici bude," řekl ČTK předseda představenstva společnosti MMN Jiří Kalenský.

Nová budova bude mít širší využití. Do jejího přízemí nemocnice přemístí urgentní příjem, současné prostory už aktuálním požadavkům zcela nevyhovují. "Chceme, aby to přesně odpovídalo legislativě, splnily se prostorové podmínky pro personál a plně se to oddělilo od ostatního provozu," řekl Kalenský.

V prvním patře nové budovy budou laboratoře a variabilní prostor, v němž bude možné vytvořit oddělené skleněné boxy pro péči o pacienty za epidemií, jako byl covid. "Když by něco takového zase přišlo, tak to bude mít svůj infekční režim. Jinak to bude sloužit pro interní oddělení a neurologické oddělení," nastínil předseda představenstva.

Do druhého patra podle něj umístí ortopedii s operačními sály. Stěhovat se tam bude z nedaleké nemocnice v Semilech, jež bude do budoucna fungovat pro následnou péči. "Z akutních oddělení je poslední, které tam zůstalo," uvedl Kalenský. MMN provozuje jak nemocnici v Jilemnici, tak i Semilech. Vlastníky MMN jsou obě města, menšinový podíl má i Liberecký kraj.

Výstavbu nového pavilonu, na jehož střeše bude heliport pro vrtulníky záchranné služby, zaplatí MMN ze svých peněz a úvěru. "Budeme se snažit získat dotaci na urgentní příjem. Výzva má být vypsaná koncem letošního roku, takže uvidíme, jak to dopadne. Jsme ale připraveni, že když by to nedopadlo, že to zaplatíme ze svého," dodal Kalenský. Stavbu nového pavilonu by podle něj chtěli zahájit ještě letos, hotovo by mělo být 22 měsíců od předání stavby.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jiří Pařízek

Štítky Jilemnice, nemocnice, příjem, urgentní, dodavatel, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Jilemnici hledá firmu pro stavbu budovy s urgentním příjmem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.