Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Oborský rybník je pro koupání nevhodný, Rozkoš je v pohodě

Hygienici v Královéhradeckém kraji tento týden udělali poslední letošní rozbory vody odebrané v koupacích oblastech. Nadále zhoršená kvalita vody podle nich trvá v Oborském rybníku v Jinolicích na Jičínsku.

Ve vodě v Oborském rybníku je zvýšený počet sinic a chlorofylu-a při snížené průhlednosti vody. Hygienici proto doporučují se po koupání osprchování čistou vodou, informovala dnes na webu Krajská hygienická stanice (KHS) Královéhradeckého kraje. V nádrži Rozkoš v lokalitě Velká Jesenice na Náchodsku je podle hygieniků voda stále vhodná ke koupání.

"Vzhledem k tomu, že velká část provozovatelů přírodních i umělých koupališť nahlásila k prvnímu týdnu září ukončení letošní koupací sezóny, končí KHS Královéhradeckého kraje tímto týdnem s vydáváním tiskové zprávy," uvedl Martin Libotovský z hradecké KHS.

Informace o jakosti vody ke koupání na koupalištích, která zůstávají v provozu, jsou uváděné v jednotlivých místech nebo se lze dotázat přímo u provozovatele zařízení. Pokud lidé zaznamenají zdravotní obtíže v souvislosti s koupáním, kdy bylo nutné vyhledat lékařskou péči, mohou informovat hradeckou KHS prostřednictvím dotazníku.

Hygienici přes sezonu sledují kvalitu vody jen na vodních plochách uvedených na jejich webových stránkách. Jinde kvalitu vody nemonitorují, a koupání je tam tak na vlastní nebezpečí. Upozorňují na to, že u koupališť ve volné přírodě, nádrží a koupacích oblastí nelze vyloučit změnu v jakosti vody v důsledku přívalových srážek a možných splachů z okolí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com/Matthias_Lemm

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oborský rybník je pro koupání nevhodný, Rozkoš je v pohodě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.