Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Rozhledna Anenský vrch v Orlických horách je po opravě opět otevřená

Sedmnáctimetrová rozhledna na 992 metrů vysokém Anenském vrchu v Orlických horách na Rychnovsku je po opravě sloupů opět otevřená turistům. Dřevěné nosné sloupy rozhledny, která na vrchu stojí od října 2010, napadly hmyz a hniloba. Nové sloupy jsou z oceli.

Opravu za 1,1 milionu korun udělal od června státní podnik Lesy České republiky. Lesníci také na Anenský vrchvrátili mariánský sloup z 18. století, který předtím dali zrestaurovat.

"Dřevěné nosné sloupy jsme nahradili ocelovými žárově zinkovanými, které jsou obložené modřínovými latěmi. Vizuálně se tedy mnoho nezměnilo. Výrazně jsme však prodloužili životnost stavby," uvedl oblastní ředitel Lesů ČR pro východní Čechy Karel Fišer. Rozhledna je přístupná celoročně a nadále zdarma.

Mariánský sloup se na Anenský vrch, který je dominantou východní části Orlických hor, vrátil po 87 letech. Před druhou světovou válkou jej lidé kvůli stavbě pohraničního opevnění přemístili mimo cestu do lesa. Přenesení sloupu a jeho oprava státní lesy přišly na 190.000 korun. V neděli sloup vysvětí farář Josef Suchár z nedalekého Neratova.

Lesy ČR rozhlednu před 14 lety vybudovaly za přispění evropské dotace ve spolupráci s obcemi v rámci česko-polského projektu Euroregionu Glacensis na stavbu lávek a rozhleden. Věž podle projektu Antonína Olšiny postavila společnost Teplotechna Ostrava nákladem téměř 1,5 milionu korun. Ve středu rozhledny je ocelové samonosné schodiště. Vyhlídkové plošiny jsou z dubového dřeva a výplně zábradlí z dřeva borového. Horní vyhlídková plošina je ve výšce 14 metrů.

Rozhledna na turisty oblíbeném vrchu obnovila dávnou tradici. Kaple s malou rozhlednou na Anenském vrchu stála do roku 1937. Obě stavby však musely před druhou světovou válkou ustoupit budování těžkého vojenského opevnění. Dřevěnou kapli z roku 1880 lidé demontovali a přemístili k osadě Hadinec. Na Anenském vrchu vznikly dva sruby těžkého opevnění Anna a Arnošt. Po druhé světové válce sloužil Anenský vrch stále jako vyhlídka, jenom se turisté rozhlíželi z vrchu pěchotního srubu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, rekreace, lesy, rozhledna, Lesy ČR, Orlické hory, evropské fondy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhledna Anenský vrch v Orlických horách je po opravě opět otevřená  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.