Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

V Hradci Králové se objevil cirkus s třísetletou tradicí. Poprvé v historii

Do Hradce Králové zavítal jeden z největších rodinných cirkusů v České republice. Ten již dlouhá léta vede Antonín Šimek, který se do cirkusové rodiny narodil. Řemeslu ho naučil jeho tatínek a on nyní předává své zkušenosti svým dětem.

„Cirkusu se naše rodina věnuje celý život. Přede mnou ho provozoval tatínek, před ním děda, praděda, prapraděda. Jsme prostě stará cirkusová rodina,“ řekl redakci Antonín Šimek. Podle jeho slov tradice cirkusu Metropol sahá až 300 let do historie. „Moje děti už jsou u cirkusu sedmou generaci. Dceři je deset a synovi šestnáct let,“ řekla ředitelka cirkusu Slávka Šimková.

Slávka Šimková mladší, ve svých deseti letech, má na starosti agility show se cvičenými pejsky, taneční show a vystoupení, ve kterém se vznáší vysoko nad manéží na zavěšených kruzích. Syn majitelů cirkusu divákům předvede například stojku na sedmi, na sobě postavených, židlích.

Během celé tříhodinové show návštěvníci uvidí i několik zahraničních artistů. Jde o kolegy z Portugalska, Ukrajiny nebo dvojici akrobatů z Jižní Ameriky. „Děláme kolo smrti nebo například jízdu na motorkách ve speciální kouli,“ řekl jeden z účinkujících.

Vystoupení artistů je také doplněné o ukázky cvičených tygrů, velbloudů, lam, zebry nebo poníků.

Cirkus musel v Hradci Králové hledat nové místo

Obyvatelé v Hradci Králové byli dosud zvyklí, že cirkusové šapito vzniká na prostranství před Kongresovým centrem Aldis. Pozemky však nově patří společnosti STAKO. Cirkus proto musel hledat nové umístění.

Nakonec rodina Šimkových našla místo na soukromém a částečně městském pozemku u Brněnské ulice. Jde o část prostranství, které dělí frekventovanou výpadovku z Hradce Králové a hustě obydlené sídliště. Názory na přestěhování se u řady obyvatel liší.

„Mě to nevadí. Daleko větší hluk je z nedaleké stavby. Navíc… Je to jen na pár dnů. Jen teda doufám, že to po sobě pořádně uklidí,“ řekla Hradecké Drbně Lucie Pešková, která bydlí v těsné blízkosti cirkusu.

Naopak Lukáš Pokorný tolik optimismu nesdílí. „Vadí mi, že se mě nikdo nezeptal. Představení jsou docela dlouhá, ten hluk a zápach nejsou moc příjemné,“ řekl redakci.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Antonína Šimka

Štítky cirkus, Hradec Králové, tradice, historie, rodina, Česko, Antonín Šimek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Školník

Proč není tam, kde bývají lunaparky, místo těsného sousedství s obytnými domy. Odporný smrad. Ještě tady chybí kolotoče a houpačky a bude perfektní bydlení

Čtvrtek, 5. září 2024, 10:07Odpovědět

V Hradci Králové se objevil cirkus s třísetletou tradicí. Poprvé v historii  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.