Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Čápům bílým se letos ohromně dařilo, vyvedli mláďata na více než 800 hnízdech

Letos čápi vyvedli více mláďat než loni, informovala o tom Česká společnost ornitologická (ČSO). Pozorovatelé zaznamenali celkem 837 hnízd s již vzrostlými mláďaty, což je o 122 hnízd více než loňský rok a nejvíce za celou historii programu Čapí hnízda, který ČSO koordinuje od roku 2014. Cenná data jim poskytlo rekordní množství dobrovolníků, kteří reagovali na výzvu v rámci 8. mezinárodního sčítání čápů.

„I když bude ještě chvíli trvat, než se povede vyhodnotit obrovské množství dat, již teď víme, že sezóna byla výjimečná. Do sledování čápů se zapojilo téměř 1200 dobrovolníků, kteří v průběhu celé sezóny vložili neuvěřitelných 14 000 jednotlivých pozorování,“ pochvaluje si Gabriela Dobruská, která v ČSO koordinuje program Čapí hnízda.

V loňském roce zaznamenali vzrostlá mláďata na 715 hnízdech, což bylo poprvé, kdy se číslo přehouplo přes hranici 700. „Letos je jich dokonce 837, což je nárůst o více než 15 procent. Data nejdříve projdou kontrolou a následně je budeme detailně vyhodnocovat,“ doplnila Dobruská.

Pozorování čápů pokračuje i nadále

„Čápi nás zajímají i nadále, v příštích týdnech budou Českem protahovat migrující ptáci ze severu. Budeme proto rádi, když budou dobrovolníci pokračovat s pozorováním čápů i ve volné přírodě. Často se shlukují ve velkých hejnech na polích a loukách, kde sbírají potravu,“ vyzývá Dobruská. Pro vkládání pozorování čápů v krajině slouží databáze ČSO na birds.cz

„Díky spolupráci dobrovolníků jsme například zjistili, že je v naší krajině umístěno 350 nikdy neobsazených hnízdních podložek, které na čápy léta marně čekají a že na sloupech elektrického vedení si čápi postavili již více než 160 hnízd! Bohužel, tento typ hnízdění má stoupající trend,“ uzavřela Dobruská.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay

Štítky hnízdo, Česká společnost ornitologická, Čapí hnízdo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čápům bílým se letos ohromně dařilo, vyvedli mláďata na více než 800 hnízdech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.