Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

O koupi hradeckého fotbalového klubu se zatím přihlásilo pět zájemců

Město Hradec Králové má zatím pět zájemců o vstup do prvoligového fotbalového klubu FC Hradec Králové. Většina z nich je ze zahraničí. Fáze, v níž mohou uchazeči projevit předběžný zájem o odkup akcií klubu, skončí na konci září.

Hradecká primátorka a předsedkyně představenstva klubu Pavlína Springerová už dříve uvedla, že jedním ze zájemců je podnikatel a bývalý reprezentant Ivo Ulich. Klub patří ze 100 procent městu.

Pro další fázi prodeje klubu hodlá Springerová vytvořit pracovní komisi, v níž budou zástupci jednotlivých politických klubů v zastupitelstvu. Ti dostanou informace o první fázi a budou se účastnit i dalšího procesu prodeje. Vázáni budou podle primátorky mlčenlivostí, podmínkou pro jejich účast v komisi bude znalost angličtiny.

"Od října v průběhu podzimních měsíců připravíme komplexní soutěžní i smluvní dokumentaci transakce, stanovíme formální kroky k výběrovému řízení, včetně komise k posouzení nabídek," uvedla Pavlína Springerová.

Již dříve uvedla, že v říjnu by se mělo uskutečnit osobní jednání "s nejrelevantnějšími a nejzajímavějšími partnery". Konkrétní nabídky by radnice chtěla mít od uchazečů do konce roku tak, aby zbytek sezony sloužil k doladění podmínek a do následující sezony 2025/2026 mohl klub vstoupit se strategickým partnerem.

Město zahájilo prodej většinového podílu městského fotbalového klubu v polovině června. Pro zprostředkování prodeje si radnice najala poradenské sdružení právnické firmy Havel & Partners a České spořitelny. Rozhodování o samotném prodeji akcií klubu bude plně v rukou zastupitelů.

Radnice má představu, že na nového akcionáře by přešlo financování A-mužstva, které radnice zatím dotuje částkou kolem 20 milionů korun ročně. Podporu mládežnickému fotbalu a provozu fotbalových areálů Bavlna či Háječek ve zhruba stejné částce by město mělo zachovat. Profesionální fotbal by město v budoucnu podporovalo jen v milionech korun.

Aktuální hodnota klubu podle radnice závisí na zvolené metodě ocenění a pohybuje se v řádu vyšších desítek milionů korun. Klub v posledním úplném účetním roce 2022/2023 vykázal obrat 116 milionů korun a zisk 6,6 milionu. Za devět měsíců účetního roku 2023/2024 měl obrat 146 milionů korun a zisk 22 milionů. Dotace klubu od města a kraje meziročně vzrostla ze 32 milionů korun na 49 milionů.

Zatím poslední vážné jednání o prodeji klubu se odehrálo v roce 2017. O majetkový vstup se tehdy ucházeli Ulich a na něj napojená skupina tří podnikatelů, dále investiční skupina kolem italského podnikatele Alessandra Barilliho a hradecká společnost Koncedo. Nejdál se dostala jednání s Ulichovou skupinou, zastupitelé ale Ulichův vstup do klubu nakonec v červnu 2017 odmítli.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se souhlasem FCHK

Štítky FCHK, fotbal, akcie, prodej, klub, Hradec Králové, Votroci, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O koupi hradeckého fotbalového klubu se zatím přihlásilo pět zájemců  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.