Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Pocitová mapa v Jičíně přinesla první výsledky. Více zeleně a pítka, zní od občanů

V rámci projektu Adaptační a mitigační strategie města Jičína vznikla Pocitová mapa horka, na které občané zaznamenali místa, jež v létě vnímají jako příjemná nebo naopak nepříjemná. Tento projekt pomáhá městu lépe porozumět potřebám svých obyvatel v obdobích vysokých teplot.

V Jičíně se jako oázy klidu a chládku jeví zámecký park, vodní hřiště, koupaliště a lesopark Čeřovka. Tyto lokality jsou vyhledávané pro svůj stín a přítomnost vody, které přinášejí úlevu od městského horka. Naopak historické centrum města, Valdštejnovo náměstí a Husova ulice jsou vnímány jako problematické kvůli nedostatku zeleně a akumulaci tepla z rozpálených dlažeb a asfaltů.

„Občané dávají najevo, že by uvítali více zeleně, stínících prvků a mlžítek ve městě, které by mohly zlepšit prostředí a zároveň snižovat pocitové teploty během horkých dnů,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí tamní radnice Jan Jireš. Některé návrhy zahrnují také instalaci pítek, která by mohla sloužit jako doplňkové zdroje osvěžení.

Hlavní zjištění průzkumu ukazují, že Jičín by se měl zaměřit na ochranu a rozvoj klíčových zelených a vodních ploch, které jsou pro obyvatele během veder neocenitelné. „Současně je potřeba věnovat pozornost i urbanisticky náročnějším oblastem, jako jsou historická centra a dopravně exponované lokality, kde by se mělo hledat řešení pro zvýšení komfortu obyvatel i návštěvníků města,“ dodává mluvčí.

Výsledky Pocitové mapy horka mají sloužit jako podklad pro další plánování a případné změny ve městě, které by měly vést k lepšímu přizpůsobení se měnícím klimatickým podmínkám.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením města Jičín

Štítky Jičín, horko, Čeřovka, historické jádro města

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pocitová mapa v Jičíně přinesla první výsledky. Více zeleně a pítka, zní od občanů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.