Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Začátek školního roku je na cestách rizikovým. Nehodám však mohou předejít samotní rodiče

Letní prázdniny se chýlí ke konci a školní rok je za dveřmi. Aby vše proběhlo hladce, je třeba zaměřit se na bezpečnost dětí na cestě do školy. Na to musí myslet nejen rodiče, ale i děti a také řidiči.

Rodiče by měli s dětmi projít bezpečnou trasu do školy, která by měla být vybavena semafory a přechody pro chodce. „Je dobré ponechat dítěti prostor, aby se mohlo samo průběžně ptát. Svými otázkami často doprovázejícímu rodiči naznačí, že mu něco není jasné, případně že v něčem vidí velkou komplikaci,“ napsala Drbně Markéta Novotná, metodik dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti.

Děti by měly přecházet silnice výhradně na určených místech a čekat na zelenou na semaforech. „Je také důležité naučit děti, že na přechodu musí být vždy opatrné a důkladně se rozhlížet,“ uvedla pro Drbnu mluvčí policistů Martina Hábrová.

Zvláštní pozornost by měla být věnována prvňáčkům, kteří by měli být v prvních dnech doprovázeni rodiči. Ti by měli dětem ukázat riziková místa a vysvětlit, jak se v různých situacích zachovat. Na oblečení dětí by neměly chybět reflexní prvky, které zvyšují jejich viditelnost.

V prvních zářijových dnech budou policisté monitorovat křižovatky a frekventované oblasti, aby zajistili bezpečnost školáků. Řidiči by měli být zvlášť opatrní a připraveni na zvýšený počet dětí v silničním provozu.

Podle statistických dat společnosti BESIP je evidentní, že z dlouhodobého hlediska na silnicích umírá stále méně dětí. Paradoxem však je, že více dětí zahyne přímo v autě jako spolujezdec než například jako chodci nebo cyklisté.

Rok od roku klesají i počty těžce zraněných dětí při dopravních nehodách. V tomto ohledu je nejvíce případů u chodců, následují cestující v autě a na nejméně zraněných je mezi cyklisty.

Bezpečnost na cestách je kolektivní odpovědnost. Rodiče, učitelé, policisté i ostatní účastníci silničního provozu by měli spolupracovat, aby zajistili, že děti dorazí do školy a zpět bezpečně.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay

Štítky školní rok, BESIP, letní prázdniny, silnice, silniční provoz, cyklista

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začátek školního roku je na cestách rizikovým. Nehodám však mohou předejít samotní rodiče  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.