Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Hradecký kraj připravuje opatření, které zvýší ochranu podzemních vod v regionu

Královéhradecký kraj intenzivně pracuje na ochraně kvality podzemních vod, klíčového zdroje pro oblast. V posledních dvou letech byly zpracovány studie pro dvě klíčové lokality; Polickou křídovou pánev a část území Litá, které sahá od Nového Města nad Metují až po Solnici.

Studie slouží jako podklad pro vodoprávní úřady a pomohou i místním samosprávám v rozhodovacích procesech. V Polické pánvi probíhají přípravy na likvidaci starých vrtů, které jsou potenciální hrozbou pro kvalitu vod.

„Zaměřujeme se na odstranění starých a nepotřebných vrtů, což je zásadní pro ochranu podzemních vod v této vrstevnatě strukturované oblasti,“ říká v tiskové zprávě náměstek pro oblast životního prostředí Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Kraj také spustil dotační program zaměřený na prověření ochranných pásem vodních zdrojů a vytvoření nových pásem. Tento krok reflektuje rostoucí potřebu ochrany vod v kontextu klimatických změn a zvyšujícího se využívání geotermální energie.

Opatření přicházejí v pravý čas, když je nutné zajistit dostatečné a kvalitní zdroje vody pro obyvatele kraje. V dalších dvou letech kraj plánuje další studie zaměřené na eliminaci rizik spojených s vrtáním, tentokrát na území Jičínska a Dvora Králové nad Labem.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Královéhradeckého kraje

Štítky podzemní voda, Královéhradecký kraj, KDU-ČSL, Pavel Bělobrádek, okres Jičín, Dvůr Králové nad Labem, pánev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj připravuje opatření, které zvýší ochranu podzemních vod v regionu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.