Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Skupina policistů v Hradci Králové darovala krev, aby pomohla se sháněním prvodárců

V rámci iniciativy na podporu dárcovství krve se k transfuznímu oddělení hradecké fakultní nemocnice sjelo 11 policistů. Tito muži a ženy reagovali na projekt "I tobě v žilách koluje naše krev", který od srpna do září motivuje občany k darování krve a přihlášení se do registru dárců kostní dřeně.

„Devět z nich, nováčci ve službách, kteří právě procházejí začátečnickým kurzem, společně s dvěma jejich instruktory, poprvé darovali krev,“ vysvětlila mluvčí policie Iva Kormošová. Tímto činem nejenže podpořili zdravotnický systém, ale i ukázali, že heslo "Pomáhat a chránit" platí i mimo běžnou službu.

Projekt je součástí širšího snažení o zvýšení povědomí o významu dárcovství. Pro policisty a policistky, kteří dnes přispěli svou krví, doufáme, že toto gesto nebylo první a poslední. Jejich příklad by měl inspirovat i další občany k tomu, aby se stali pravidelnými dárci a pomáhali tak zachraňovat životy.

Dárců není nikdy dost

Podle primáře transfuzního oddělení Víta Řeháčka jsou aktivity na podporu dárcovství krve velmi důležité, protože část dlouholetých dárců každoročně s darováním krve končí, například kvůli překročení věkové hranice či zdravotním komplikacím, které darování krve neumožňují. Transfuzní oddělení každý rok potřebuje pro zajištění dostatku krve zhruba tisícovku nových dárců.

Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové je pro dárce krve otevřené každý pracovní den od 7:00 do 11:00 hodin, ve středu navíc od 14:00 do 16:00 hodin, prvodárci mohou přicházet bez objednání. Před odběrem je čeká lékařské vyšetření zdravotního stavu. Bližší informace k darování krve je možné na www.fnhk.cz/transf.

Dárci krve mohou využít za každý odběr den pracovního volna, dárce má také nárok si za každý bezpříspěvkový odběr krve odečíst tři tisíce korun z daňového základu, systém odměn pro dárce krve mají i jednotlivé zdravotní pojišťovny. Transfuzní oddělení proplácí dárcům po předložení jízdenek náklad na jízdné z místa bydliště a zpět.

Ohodnoť článek

Foto se svolením Policie ČR

Štítky Hradec Králové, darování krve, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skupina policistů v Hradci Králové darovala krev, aby pomohla se sháněním prvodárců  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.