Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Kandidující uskupení v hradeckém kraji zacílí na voliče v ulicích i na sítích

Kampaň před krajskými volbami v Královéhradeckém kraji se nese v poklidu. Hlavními programovými tématy jsou bytová politika, doprava, zdravotnictví a sociální oblast. Ve finále kampaně kandidující uskupení osloví voliče v ulicích i na sociálních sítích. Volby do zastupitelstev krajů se budou konat 20. a 21. září společně s volbami do třetiny Senátu.

V krajských volbách v kraji kandiduje 13 politických subjektů. Z toho je osm koalic, tři politické strany a dvě politická hnutí. V minulých volbách v roce 2020 v kraji usilovalo o zvolení do zastupitelstva 12 subjektů, v zastupitelstvu usedlo sedm z nich.

Policie v kraji ke 14. srpnu neeviduje žádné narušení předvolební kampaně například v podobě ničení billboardů, plakátů či výtržností na předvolebních akcích.

Lídrem koalice Silní lídři pro kraj složené z ODS, KDU-ČSL a Východočechů je současný hejtman Martin Červíček (ODS). V programu bude koalice klást důraz na rozvoj silniční sítě, zdravotnictví a sociální oblast. Předpokládaný objem finančních prostředků vynaložených za koalici na kampaň je asi šest milionů korun. Doposud bylo vynaložena zhruba polovina, sdělil mluvčí koalice Silní lídři pro kraj Patrik Šiml.

V závěru kampaně chce koalice také vysvětlovat voličům, že mezi krajskými a parlamentními volbami je z hlediska dopadu na každodenní život lidí rozdíl, což si podle hejtmana Červíčka mnozí neuvědomují. "Tyto dvě úrovně je ale důležité oddělovat. Krajské volby, respektive jejich výsledek, mnohem více ovlivňuje každodenní život občanů než 'velká' politika na celostátní úrovni. Krajská politika má možnost rychleji reagovat na vzniklé problémy, potřeby i s ohledem na konkrétní regionální specifika," řekl Červíček.

Koalici hnutí STAN, strany TOP 09, Hradeckého demokratického klubu (HDK) a strany LES vede do voleb náměstek hejtmana pro ekonomiku Rudolf Cogan (STAN). V programu bude Čtyřkoalice klást důraz na rozvoj silniční sítě, chce více investovat do školství, cestování mladých lidí podpoří zavedením bezplatného vstupného pro studenty z EU do vědeckých a kulturních institucí a regionálnímu rozvoji chce pomoci novým využitím brownfieldů a vznikem inovačního centra. Na předvolební kampaň počítá Čtyřkoalice s výdaji do 3,5 milionu Kč. "Ale není to třeba vyčerpat vše. Ve finále kampaně se zaměříme na kvalitu kandidátů, jejich znalosti a zkušenosti a prvotřídnost a komplexnost programu pro náš kraj," sdělil Cogan.

Koalici STAČILO! vytvořily KSČM a Česká strana národně sociální, lídrem kandidátky je Lubomír Štěpán. "Kampaň koalice STAČILO! pro volby do zastupitelstev krajů i Senátu PČR je řízena centrálně a počítáme s celkovým rozpočtem nepřesahujícím 15 milionů korun. V ostré části kampaně, ve které využijeme většiny outdoorových prostředků, se zaměříme především na negativní dopady asociální politiky vlády Petra Fialy a jeho pohůnků v krajích,“ uvedl pro mluvčí KSČM a koalice STAČILO! Roman Roun.

Koalice HLAS samospráv – pro spravedlivý rozvoj Královéhradeckého kraje, kterou tvoří SOCDEM, Společně pro kraj (SPROK) a Rozvíjíme Hradec, bude v programu klást důraz na prosazování zájmů samospráv včetně spolků. Ve zdravotnictví bude koalice v čele s bývalým hejtmanem a nynějším starostou Rokytnice v Orlických horách Jiřím Štěpánem (SOCDEM) chtít zlepšit dostupnost zdravotní péče, v dopravě zvýšit prostředky na opravy silnic a dopravní infrastrukturu řešit jako celek. Mezi prioritami koalice je i dostupnost bydlení a rovnoměrný rozvoj regionů kraje, vyplynulo z vyjádření koalice.

Královéhradecké hnutí ANO má rozpočet kampaně okolo dvou milionů korun a utraceno má asi 70 procent. "Naše finální kampaň bude primárně o kontaktní kampani mezi lidmi a bude podpořena mediálně a na sociálních sítích," sdělila krajská manažerka hnutí ANO pro Královéhradecký kraj Darina Kricnarová. Hnutí ANO do voleb povede starosta Hronova na Náchodsku a krajský zastupitel Petr Koleta (ANO).

Na předvolební kampaň Piráti v kraji plánují vynaložit 1,5 milionu korun, zhruba stejně jako před minulými krajskými volbami. Z plánovaného rozpočtu dosud utratili asi 150.000 korun. Jedničkou Pirátů se stal první náměstek hejtmana Pavel Bulíček.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, volby, kraje, kampaň, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kandidující uskupení v hradeckém kraji zacílí na voliče v ulicích i na sítích  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.