Počasí dnes21 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Výslechy obžalovaných u krajského soudu dnes pokračuje kauza hřebčína v Kladrubech

Výslechy obžalovaných druhým dnem u Krajského soudu v Hradci Králové pokračuje hlavní líčení v kauze údajně zmanipulovaných zakázek na rekonstrukci Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Dopoledne vypovídala bývalá manažerka hřebčína Simona Voňková. Její výslech soud zahájil už v pondělí 19. listopadu, kdy řekla, že je nevinná. Hrozí jí až deset let vězení.

„Zprostředkovávala neveřejné informace ještě před vyhlášením druhé veřejné zakázky po zrušení a odstoupení od smlouvy prvního vybraného uchazeče v roce 2013," řekl dnes státní zástupce Adam Borgula.

Voňková je obžalována ze spáchání zločinu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zločinu poškození finančních zájmů Evropské unie a zločinu dotačního podvodu. Trestné činnosti se měla dopouštět v letech 2012 a 2013. Z celkem sedmi skutků uvedených v obžalobě se zodpovídá z jediného.

Voňková, která obvinění odmítá, dnes řekla, že státní zástupce nepochopil princip a složitost procesu výběrového řízení. "Snaží se mé jméno, kdekoli se mu to jen hodí, vklížit do toho trestního spisu," řekla Voňková.

Obžalobě čelí pět firem a 17 lidí, zodpovídají se ze způsobení dvanáctimilionové škody. Mezi obžalovanými jsou i firmy Geosan Stavební, Chládek a Tintěra, Strabag, Cettus nebo Metrostav. Státní zástupce neoznačil nikoho jako hlavního obžalovaného, ale mluví o organizované skupině. Rozsáhlá kauza se spisem, který má přes 20.000 listů, se týká i přípravy údajného dotačního podvodu, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky či pokusu o poškození finančních zájmů EU. Trestná činnost souvisí podle spisu s první a druhou etapou obnovy hřebčína. Obžalovaní se údajně domlouvali také na podmínkách zakázek včetně technických parametrů.

"Nevím, odkud bere obžaloba přesvědčení, že jsem se podílela na něčem nekalém. O žádné organizované skupině jsem nevěděla, na ničem takovém jsem se nepodílela. Spolupracovala jsem standardně, zcela legitimně v rámci realizačního týmu," vypověděla Voňková.

Soud se snažila přesvědčit, že je morálně bezúhonná, což je prý v rozporu s tím, co o ní uvádí obžaloba. Poté, co v září 2009 do společnosti nastoupila, prý upozorňovala na nedostatky v hospodaření a nesrovnalosti v účetnictví. "Myslím, že moje působení v hřebčíně nebylo zase až tak špatné," řekla Voňková. Pozici manažera prý vykonávat nechtěla a o žádný prospěch třetí osoby neusilovala.

Obžaloba byla podána pro podezření ze spáchání zločinu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zločinu poškození finančních zájmů Evropské unie, zločinu dotačního podvodu, zločinu pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži a přečinu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, při přípravě a realizaci zadávacího řízení v rámci projektu Obnova součástí národní kulturní památky Hřebčín v Kladrubech nad Labem. Právní kvalifikace není u všech obžalovaných stejná. Některým obžalovaným hrozí až pět let vězení, některým až osm let a jiným deset let odnětí svobody.

V kladrubském hřebčíně zasahoval na jaře roku 2013 tehdejší policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Autoři

Štítky EU, soud, stavby, chov, koně, Kladruby, Kladruby nad Labem, veřejná zakázka, Evropská unie, Národní hřebčín Kladruby nad Labem, Krajský soud v Hradci Králové, státní zástupce, veřejná soutěž, Strabag, Metrostav, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výslechy obžalovaných u krajského soudu dnes pokračuje kauza hřebčína v Kladrubech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.