Počasí dnes13 °C, zítra15 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Kemp Dolce u Trutnova používá novu technologii. Díky ní by měla být voda čistší

Trutnovské koupaliště Dolce, oblíbené nejen u místních, ale i turistů, se letos může pochlubit čistší a bezpečnější vodou. Díky inovativním opatřením se koupací sezóna protáhla až do začátku srpna, na rozdíl od loňského roku, kdy muselo být koupání předčasně ukončeno.

Po loňské krátké sezóně plné sinic se trutnovská radnice rozhodla zasáhnout. Voda v nádrži Dolce byla nevhodná už v polovině června. Letos město zavedlo řízené odpouštění vody z hladiny a rezonanční ultrazvuk, což umožnilo prodloužení koupání bez obav.

„Díky mimořádnému povolení jsme mohli odpouštět vodu ze svrchní vrstvy, kde se sinice nejvíce vyskytují. To pomohlo výrazně snížit jejich množství,“ vysvětluje v tiskové zprávě Tomáš Eichler, místostarosta Trutnova. Tato metoda byla podpořena i častějšími dešti, které letos příznivě ovlivnily situaci.

Další novinkou je instalace vysílače nízkovýkonného rezonančního ultrazvuku na solárním plovoucím panelu, který byl v provozu od května. „Ultrazvukové vlny narušují buněčnou strukturu sinic a zabraňují jim v udržení se na hladině, což efektivně zastavuje jejich růst,“ popisuje Eichler.

Přestože dosavadní výsledky jsou pozitivní, radnice plánuje hledat další dlouhodobější řešení. Již byla zadána studie, jejíž výsledky mají být známé do konce roku. Na jejím základě bude rozhodnuto o dalších krocích pro zlepšení kvality vody na Dolcích.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením města Trutnov

Štítky Dolce, Trutnov, technologie, radnice, koupání, voda, kvalita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kemp Dolce u Trutnova používá novu technologii. Díky ní by měla být voda čistší  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.