Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Na Náchodsku je v plném proudu festival amatérského divadla Jiráskův Hronov

V Hronově probíhá 94. ročník mezinárodního festivalu amatérského divadla, potrvá do 10. srpna. Festival Jiráskův Hronov nabízí v hlavním a doprovodném programu přes 100 amatérských i profesionálních divadelních představení, nechybí koncerty, přednášky, tvůrčí dílny, diskuse, semináře či výstavy.

"Na festivalu se představí v hlavních hracích prostorách 41 souborů, které odehrají 106 představení včetně čtyř profesionálních inspirativních inscenací. Ve volném programu se představí 33 divadelních souborů, uskuteční se 32 koncertů, šest výstav a dalších 20 doprovodných akcí," uvedla ředitelka festivalu Šárka Čmelíková.

Profesionálními představeními budou Antigona od Divadla Drak, adaptace románu Dobrodružný Simplicius Simplicissimus Hanse Jacoba Christoffela von Grimmelshausena, Baletky od Spitfire Company & Miřenky Čechové a brněnské Divadlo Vejminek se představí inscenací Čarodky aneb Žena bez espritu a muž s fluidem hledají společnou chemii.

"Mnoho profesionálních divadelníků pochází z amatérského prostředí a celá řada z nich jezdila do Hronova do vzdělávacích seminářů. Jsem vždycky nadšený z toho, že se tito lidé do Hronova vrací jako profesionálové a přináší současným seminaristům svá díla, která jsou velmi inspirující," uvedl programový ředitel festivalu Jan Julínek.

Festival se odehrává na několika místech v šestitisícovém městě, a to v Jiráskově divadle, v Sálu Josefa Čapka, Sokolovně, novinkou je Black box na zimním stadionu. "Mobilní Black box je prostor, po kterém v Hronově byla mimořádná poptávka od souborů, které tvoří komornější a alternativnější divadlo a klasické divadelní sály pro ně nejsou příliš vhodné. Tento prostor bude hostit inspirativní představení i inscenace hlavního a doprovodného programu, které postoupily z celostátních přehlídek amatérského divadla," uvedla Čmelíková.

Volný program bude na náměstí, na dvou pódiích v parku Aloise Jiráska a nově ve dvoře hronovské fary. "Zatímco v hlavních hracích prostorách hrají soubory, které se musely probojovat z oblastních přehlídek, přes ty celostátní až do programu Jiráskova Hronova, tak v parku vystupují soubory, které se přihlásily samy a chtějí v Hronově zahrát pro své kamarády a publikum jen z čiré radosti z amatérského divadla," uvedl Julínek.

Festivalu nabídne tradičně i divadelní vzdělávací semináře, celkem jich je letos 18, do kterých se přihlásilo na 200 seminaristů. Semináře budou do 10. srpna.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se souhlasem Festivalu Jiráskův Hronov

Štítky ČR, divadlo, festival, Jiráskův Hronov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Náchodsku je v plném proudu festival amatérského divadla Jiráskův Hronov  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.